Blogtober 2019·Recepten

10. Recept I: Herfstkoekjes

csm_productdetail-zandkoekjes_655aa2853aVandaag is het tijd voor het eerste recept wat ik met jullie wil delen. Het is ontzettend makkelijk, want ik heb gekozen voor zandkoekjes. Gelukkig ben ik altijd vrij creatief, dus het worden niet zómaar zandkoekjes, maar herfstzandkoekjes! Het idee stond eigenlijk al een beetje, maar met het gebrek aan uitsteekvormpjes, werd het maken van koekjes ineens nog leuker…

Dus, wat heb je nodig?

  • Een pak zandkoekjes, bijvoorbeeld van Koopmans
  • 225g boter (of minder, het hele pak is voor minstens 2 volle platen)
  • Kaneel / Speculaas -en koekkruiden (optioneel voor de herfst-smaak)
  • Een ei om de koekjes mee in te smeren aan het eind
  • Wat extra bloem om het aanrecht mee in te strooien
  • Een mesje en iets als een taartschep/kaasschaaf
  • Bakplaat met bakpapier erop
  • Glazuur(stiften) in verschillende kleuren
  • Elektrische oven: 170 °C, Heteluchtoven: 150 °C, Gasoven: stand 3

2019-10-06 14.29.12

Oke, heb ik allemaal. En nu?

De hele mixbeschrijving staat op het pak, maar het komt erop neer dat je de bakmix samen met de boter en eventueel wat kaneel of speculaas- en koekkruiden in een bak gooit en dan lekker kneden. Niet zo moeilijk dus! Wel handig om de boter in stukjes te snijden of alvast iets zachter te laten worden uit de koelkast (maar niet warm, want dan pakt het niet goed). Als het deeg goed stevig is, kun je beginnen met uitrollen. Verwarm ondertussen de oven vast voor (zie de lijst hierboven voor de  temperatuur).

Dit kun je doen met een deegroller, maar gaat ook prima met de hand. Zorg ervoor dat de ondergrond, kan gewoon op een schoon aanrecht, in ingestrooid met een laagje bloem, anders krijg je de koekjes er niet meer af (hier komt zo ook de kaasschaaf of taartschep in beeld: die kun je voorzichtig onder de uitgesneden koekjes schuiven om het koekje te verplaatsen naar de bakplaat met het bakpapier erop). Rol het deeg dus uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Dunner hoeft echt niet, dan scheuren de koekjes en branden ze aan.

Tijd voor vormpjes! Je kunt leuke uitsteekvormpjes gebruiken, maar probeer het weer eens ouderwets met een mesje en maak je eigen vormpjes. Zo ben ik gegaan voor een paddenstoel, een pompoen, blaadjes, noem maar op… er lag uiteindelijk, alle credits naar vriendin, zelfs een eenhoorn op de schaal!

2019-10-06 16.31.20

Als al je koekjes op de bakplaat liggen, bestrijk je ze met een kwastje met een geklopt ei. Zo worden ze mooi bruin en knapperig. Daarna kunnen ze voor 15-20 minuten de oven in (kijk zelf even goed wanneer ze goudbruin zijn). Dan: goed laten afkoelen zodat je glazuur er niet meteen vanaf smelt en dan zijn ze klaar om te versieren!

Ga helemaal los met glazuurstiften, bijvoorbeeld van Dr. Oetker. Die heb je in een pakketje met rood-geel-groen-wit, maar ook in chocola: wit, melk, puur, caramel. Je kunt de kleurtjes met een prikkertje ook mixen, of wat dunner maken met een druppeltje water. Laat daarna je creaties goed drogen en eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s