Blogtober 2019

11. Pumpkins everywhere!

Zeg je oktober of herfst, dan zeg je pompoenen. Ik weet niet wat het is met pompoenen, maar het straalt gewoon een bepaalde sfeer uit. De grote oranje bollen kun je ook op zoveel manieren gebruiken om het huis gezellig te maken, of heerlijk in recepten. Hier gewoon een lekker pompoenlijstje waarom jij écht snel naar de (super)markt of een tuincentrum moet op de vrolijke vrucht in huis te halen!

Een klein geschiedenislesje
Voordat je de pompoenen in huis haalt, is het misschien ook leuk om wat meer over ze te weten. Zo bestaan er echt heel veel soorten en zijn ze ook niet allemaal eetbaar. Goed om dus even na te vragen bij de verkoper welke je moet hebben voordat je vrolijk de stukjes in je blender gooit, anders wordt het toch meer een heksensoepje. Wist je ook dat pompoenen al werden geteeld door de Indianenvolkeren in de Verenigde Staten? Nee, ik ook niet, maar Wikipedia wist het gelukkig wel 🙂 Ps. de zwaarste pompoen ooit woog maar liefst 1190 kg!

43984770_2143850732313732_9061896378181147351_n
Halloweenhuis van @KJP (instagram)

Sierpompoenen
Pompoenen voor de sier zie je momenteel het meest. Tijdens de Dam-tot-Dam Wandeltocht die ik in september liep, kwam ik in Amsterdam ontzettend veel pompoenen in de voortuintjes tegen. Sommigen waren uitgehold met een leuk herfststukje erin, andere lagen op bankjes of bij de voordeuren. Zag er leuk uit! Zelf koop ik altijd een paar kleine pompoentjes die net in je hand passen en die leg ik op tafel voor de sier. Zoals er in Amerika versierd wordt, zo zullen we het hier (voorlopig) niet aantreffen, maar het ziet er wel gezellig uit!

 

2016-10-26 17.40.36-1
Een pompoen uithollen voelt best vies… als brein.

Lekker creatief!
Iedereen kent het sowieso, maar misschien heb je het nog nooit gedaan: een pompoen uithollen en de zogenoemde Jack ‘O Lantern uitsnijden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het wel uit een pompoen snijden. Het kan wel lastig zijn: hoe dikker de schil is, hoe lastiger het wordt om te snijden. Het is daarom slim om een goed scherp mes te gebruiken en je tekening van te voren al op de pompoen te maken. Te lastig, of misschien nog jonge kinderen? Een pompoen kun je ook heel goed beschilderen! Tip: gebruik te stengel als neus voor een leuk effect!

pompoen-cheesecake-recept-oktoberdots-maken-1080x675
De fantastische pompoen-cheesecake van Oktoberdots!

Bakken!
Natuurlijk kun je ook lekkere baksels maken van pompoen! Zelf heb ik er nog niet veel mee geëxperimenteerd en gooi ik vooral voorgesneden pompoenblokjes door curry’s en rijstgerechten (wel erg lekker!), maar er zijn veel populaire recepten zoals de pompoentaart. Vooral, uiteraard, in Amerika erg populair. Daar kun je ook makkelijk pompoenpuree in blikjes kopen, hier moeten we helaas de pompoen eerst zelf snijden, pitten verwijderen, roosteren in de oven en dan pureren. Wat gedoe, maar dan kun je wel even voort! Ik ga jullie dus verwijzen naar de leuke blog (en shop, echt even rondkijken!) van Babet, oktoberdots.nl. Daar heeft zij veel lekkere pompoenrecepten op staan die mij echt heel lekker lijken (zoals de pompoen-cheesecake die je ook op het plaatje ziet, klinkt geweldig toch?)!

Heb jij pompoenen in huis gehaald en hoe vind jij ze het leukst/lekkerst?

 

2 gedachten over “11. Pumpkins everywhere!

  1. Ik heb een klein pompoentje in huis en ik ben dol op het maken van pompoen curry en pompoen soep! Het recept van de Allerhande is echt een geweldige pompoensoep 😍

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s