Blogtober 2019

13. De dertiende: bijgeloof

bijgeloof-vrijdag-de-dertiende-2-300x158Het is vandaag de dertiende: geen vrijdag, maar toch voor sommigen een beetje een ongeluksgetal. Halloween, horror en een hoop bijgeloof. Bij handenarbeid heb ik ooit een project gemaakt waarbij ik meerdere elementen van bijgeloof in had verwerkt. Het was een houten huisje (alleen de voorgevel) met huisnummer 13, een ladder waar je onderdoor kon lopen, zwarte katten op de stoep en ga zo maar door. Vandaag een blog over een aantal dingen met bijgeloof en waar ze vandaan komen!

Wat is bijgeloof eigenlijk? Het is namelijk geen geloof, zoals het christendom of het hindoeΓ―sme, maar het heeft te maken met iets dat veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten. Het heeft daarnaast ook vaak te maken met het krijgen van geluk, Γ³f juist ongeluk.

Dertien
Het getal dertien is wel het meest bekende voorbeeld van bijgeloof. Het heeft verschillende oorsprongen. De eerste verklaring komt van het laatste avondmaal, waarbij er dertien personen aan tafel zaten (met Judas, de verrader, als dertiende persoon). Ook in de oude Egyptische tijd bracht dertien geen geluk: met 5 extra dagen in het jaar vormde zich een dertiende maand. In deze periode stond de Nijl laag en waren er veel insectenplagen. Een ongelukkige periode dus!

Klavertje vier
Iedereen kent het gebruik hiervan: vind je een klavertje vier, dan brengt het je geluk! Een oude gedachte hierachter is dat je met het klavertje in bezit, gewone mensen van heksen kunt onderscheiden. Ook zou je onzichtbare feeΓ«n kunnen zien. Nou, wie wil dat nu niet?!

Spiegels
Waar de een roept ‘scherven brengen geluk’, roept de ander ‘zeven jaar ongeluk’. Het ongeluk komt uit het Romeinse gebruik: de spiegel reflecteerde de ziel en een gesproken spiegel tast je ziel dus aan. Daarnaast dacht men dat je lichaam iedere zeven jaar een andere samenstelling zou krijgen, vandaag de zeven jaar ongeluk.

Scherven brengen geluk, ik moest het even opzoeken, geldt niet voor de spiegel. Alleen andere glasscherven brengen geluk. Toch voorzichtig blijven met spiegels dus, voordat je ziel net als Voldemort (uit Harry Potter) in zeven stukken gereten wordt als gruzielementen.

Zwarte kat
Nog een, omdat het ook een heel bekende is. De zwarte kat werd gezien als de metgezel van heksen, of zelfs een gedaante die de duivel of heksen aan kon nemen. Gezellig, niet waar? In die tijd werden katten dus ook niet als heilig gezien, zoals bij de Egyptenaren, en al helemaal niet vertroeteld als huisdieren. Katten vreesden voor hun leven en zo worden door sommige mensen zwarte katten nog steeds gemeden, omdat ze ongeluk met zich mee zouden brengen (alleen Engeland is de uitzondering, hier brengt de zwarte kat juist geluk en de witte kat ongeluk!).

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het is tijd om te gaan slapen. Geloof jij in bepaalde buitennatuurlijke krachten, of vind je bijgeloof maar onzin?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s