Blogtober 2019

27. Tim Burton

1500x1875-flat-stellavie-rentzsch-movie-director-portrait-prints-tim-burton_2480x1640Vandaag in Blogtober: liefde voor Tim Burton! Tim Burton is beroemd om zijn geheel eigen stijl. Gotisch, donker, fantasierijk, creatief en vaak ook met een vleugje (donkere) humor. Burton is het meest bekend als producent en schrijver van The Nightmare before Christmas. Daarnaast heeft hij ook gewerkt aan Batman en Batman Returns, Sweeney Todd en Edward Scissorhands, Alice in Wonderland, Charlie and the Chocolate Factory en de recente Disneyfilm Dumbo. Grote films staan op zijn naam, maar wat is nu de kracht van Burton? Ik neem je mee in zijn wereld vol fantasie…

Als iemand een ster is in een duister randje aan films brengen, dan is het Tim Burton. Hij werd geboren in 1958 in Burbank, Californië. Als klein jongetje nam hij al snel de toevlucht in Horrorfilms, want hij voelde zich thuis en op school niet echt op zijn plek. Deze voorliefde is alleen maar groter en groter geworden. Hij studeerde Animatie en heeft zelfs en tijdje bij Disney gewerkt, maar Disney en Burton waren op dat moment absoluut geen match. Frank en Frey maakte hem gek en zijn eigen films, Vincent (1982) en Frankenweenie (1984) werden direct ongeschikt verklaard voor kinderen. Huisdieren reanimeren werd, wat gek, niet gezien als een goed voorbeeld voor de jonge kijkers…

De doorbraak
Burtons eerste echte doorbraak begon met Pee-Wee’s Big Adventure (1985) en was dan ook zijn eerste lange speelfilm. Door dit succes kreeg hij de kant om Batman te gaan regiseren en zo ging eindelijk het balletje rollen voor onze Horrorman. Met Edward Scissorhands begon ook de glansrijke samenwerking tussen Burton en Johnny Depp (de beste beslissing ooit als je het mij vraagt). Depp zien we vaak terugkomen in films van Burton en dat is een verrassend goede combinatie! De Pirates-acteur weet als geen ander de gekke, eenzame typetjes van Burton neer te zetten. Vanaf 2001 voegde zich hier ook Helena Bonham Carter aan toe, waar Burton ook een zoon en dochter mee heeft gekregen. We kunnen wel stellen dat Johnny Depp en Helena Bonham Carter een geweldig iconisch duo vormen in veel van Burton’s opvolgende succesvolle films!

Uniek
Nu is Burton niet de enige die goed is in het neerzetten van mooie Horrorfilms, maar er is iets aan zijn films waardoor je – al zou je niet hebben geweten dat Burton de producent was – direct ziet wie de film heeft gemaakt. De duistere fantasiewereld is daar natuurlijk nummer één van. Qua opmaak zijn de filmbeelden altijd grijzer en bevatten ze meer donkere contrasten en schaduwen. De klederdracht van de acteurs is vaak opvallend, haast Victoriaans (en is veelal gestreept) en het decor bestaat uit een gotische architectuur waar ook weer het Victoriaanse aspect in terug te vinden is.

Daarnaast is Burton blijkbaar net zo’n Halloween- en kerstfreak als ik en vele anderen, want dit zijn feestdagen die vaak in zijn films opduiken. Dit ook veel in combinatie met een grote sneeuwbui, skeletten (minder mijn ding), clowns en vogelverschrikkers. Alles bij elkaar heeft Burton een sterk brand opgezet die hem zo ontzettend herkenbaar maakt. Momenteel werkt de producent aan Beetlejuice 2, waarvan het nog niet bekend is wanneer die uitkomt.

Wat is jouw favoriete film van Tim Burton?

ec94f11f600d153e58b75800480a1f68

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s