Blogtober 2019

29. Geschiedenis van Halloween

Halloween is ontzettend groot in Amerika en in Nederland gaan we er ook steeds meer van merken. Niet alleen de pepernoten liggen in augustus in de winkel, ook de pompoenen en kostuums worden de Action in getrokken. Ik vroeg me dus niet onterecht af: waar komt dit uitbundige Halloween eigenlijk vandaan? Het antwoord “commercieel geld aan verdienen” kan ik je sowieso geven, maar ik ben wel benieuwd naar de oorsprong van dit griezelfeest. Ik ben dus op onderzoek uit gegaan om je dit antwoord te geven!

In den beginne…
Halloween is, zoals we allemaal weten, ieder jaar op 31 oktober. De naam Halloween is afgeleid van “Hallow-e’en” en dat komt dan weer van All Hallows Eve: de avond voor Allerheiligen op 1 november. In de Keltische kalender was Allerheiligen net zoals ons nieuwjaar. Halloween is dus eigenlijk het Keltische oudejaarsfeest! Waarom? Dit was het moment dat alle oogst binnen was en het ‘werkjaar’ er eigenlijk op zat. Tijd voor feest! Halloween wordt daar ook wel Samhain genoemd (spreek uit als ‘saun’).

Een ander traditioneel gebruik komt ook bij de Kelten vandaan. Zij geloofden dat op 31 oktober de geesten van alle overledenen van dat jaar terug zouden komen om weer een levend lichaam te zoeken. De geesten werden dan gelokt door voedsel en de kwade geesten werden afgehouden door maskers te dragen. Tadáa, hier komt de verkleedparty in zicht! Zo werd na een tijd dus de oogst gevierd, maar werden ook de doden geëerd. Om het verhaal verder kort te houden… Er werd volgens christelijk gebruik ook langs de deuren gegaan om brood te verzamelen in ruil voor gebed om strafvermindering voor het vagenvuur. Zie hier: de waarschijnlijke oorsprong van trick or treat.

Nederland
Dat was een beetje de geschiedenis van Halloween, maar hoe zit dit nu in Nederland? Nou, dat ga ik je in de blog van morgen vertellen! 😉

Lijkt jou een Amerikaanse Halloween leuk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s