Blogtober 2019

30. Halloween in Nederland

Gisteren heb je al wat kunnen lezen over de oorsprong van Halloween. Nu is dit voornamelijk een feest dat wordt gevierd in Amerika, maar in Nederland wordt het griezelen ook steeds populairder en ook steeds groter gevierd.

Uit onderzoek van 2018 blijkt dat inmiddels de helft van Nederland op 31 oktober zich uitdost voor een spookachtig avondje. Dit geldt echter voornamelijk voor de zuidelijke en westelijke provincies. Op basisscholen is het vooral populair en er wordt dan ook voor veel kinderen een trick or treat georganiseerd door de wijken.

Uiteraard is er wel veel kritiek omdat het 1) te commercieel zou zijn en 2) het tegen de religie in gaat. Nou ja, commercieel is het toch wel, maar welk feest is dit tegenwoordig niet? Maanden van te voren kun je pepernoten, chocoladeletters, paaseieren, kerstkransjes of hartjesbonbons vinden om de feestdagen ‘leuker’ te maken. Ik vind het altijd wel gezellig.

Dat Halloween een tegenstander is van het religieuze aspect kan ik me ook wel weer in vinden. Veel versiering zit vol duiveltjes, geesten en andere fantasierijke horrortroep. Ook het oproepen van de doden is iets wat tegen de bijbel in gaat. Ach, het idee van verleden en langs de deuren gaan is best leuk. Misschien kunnen ze er een nieuwe draai aan geven die wel geschikt is, alhoewel het dan wel heel erg op Sint Maarten gaat lijken… πŸ˜‰

Ik kan alleen maar zeggen dat ik het wel een leuk feest vind, als er maar geen skeletten rondslingeren, want dat heb ik echt niets mee. Vraag je je onderhand niet af hoezo ik Halloween eigenlijk leuk vind? Yep, ik ook wel… Het leukste vind ik eigenlijk ook de pompoenen en de verkleedfeesten, maar die hebben z’n intrede nog niet echt gemaakt in Nederland. Wie weet volgt dat nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s