Boeken·Booktalk

Gelezen in januari ♡

muggenlandDeze maand ben ik best trots op mezelf! Ik heb namelijk 3 boeken gelezen – ik weet het, het is geen wedstrijdje, maar… Vergeleken met vorig jaar gaat het een stuk beter en ben ik blij dat ik weer zin heb om boeken te lezen. Ik kom er ook lekker doorheen en man, er zijn echt weer goede boeken uitgegeven de laatste paar maanden! Dus… wat heb ik deze maand gelezen? Hier even een kort overzicht:

1. Iskari: de laatste Namsara
Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard –en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend – de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde – moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel. (Samenvatting van Blossombooks.nl)

Iskari vond ik een heerlijk boek om in weg te duiken. Het deed me denken aan mijn lievelingsboeken van vroeger, Eragon: een nieuwe fantasy-wereld om te ontdekken vol met draken. Ik vond het ook erg leuk hoe oude legendes een belangrijke rol spelen in dit boek. Zelf vind ik het altijd leuk om te lezen over legendes. Een nieuwe fantasy-wereld is natuurlijk altijd leuk, maar het is zo fijn als het helemaal doordacht is en er een hele geschiedenis aan vooraf gaat. Daarnaast hou ik ook van de verhoudingen tussen ‘prinses die het niet zo boeit om prinses te zijn’ en de ‘vijand’. Het is wel een beetje voorspelbaar, maar toch blijft het smullen. En ik moet zeggen, ik had het einde ook niet verwacht en dat maakte het boek weer sterk. Zin om het volgende deel te lezen!

2. Mosquitoland (Muggenland)
Het leven van Mim Malone staat op zijn kop. Haar vader en nieuwe stiefmoeder besloten te verhuizen, waardoor Mim opeens in de wastelands van Mississippi woont (aka Muggenland), in plaats van haar vertrouwde Ohio. En voordat deze storm goed en wel is gaan liggen, hoort ze dat haar moeder ziek is geworden. Mim laat haar nieuwe leven achter zich en stapt in een Greyhound-bus richting het noorden, naar haar échte thuis en échte moeder. Als haar duizenden kilometers lange reis opeens anders loopt dan verwacht, moet Mim de strijd met haar eigen demonen aangaan, met een beetje hulp van een paar bijzondere medereizigers. (Samenvatting van Blossombooks.nl)

Dat dit boek zo’n indruk zou maken, had ik totaal niet verwacht. Het stond al ruim een jaar op mijn TBR-lijstje, maar ik wilde het nou ook weer niet kopen of zo? Een vriendin had het te leen en deze januari had Blossombooks, omdat ze tien jaar bestaan, een leuke challenge. Samen met Myrthe lazen een heleboel meiden op bookstagram samen Muggenland, dus het leek me leuk om mee te lezen! Het is een heel bijzonder opgezet verhaal. Onderwerpen over psychische dingen, serieuze zaken en moeilijke, waargebeurde levensperiodes vind ik meestal te heftig en daar heb ik dan ook vaak geen zin in, maar dit boek was anders. Het is zo licht en vrolijk geschreven, leuke grapjes tussendoor, de hoofdpersoon Mim is zo leuk en je leest al haar gedachtes en mooie brieven en haar vriendschap met een 8-jarige jongen en de hipster-fotograaf zijn ook zo mooi beschreven. Ik vond het geweldig!

3. Het Schaduwjaar
Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven. Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf. (Samenvatting van Bestofyabooks.nl)

Wow wat een boek. Ik hoorde iedereen (ja echt letterlijk iedereen) al over dit boek praten op social media. Het was echt hét boek van 2019 en je hoorde er niet bij als je het niet had gelezen (woops, that’s me). Sorry, december was gewoon te druk, maar eindelijk gelezen! Ik had het boek gewonnen en wat ben ik blij dat ik het heb gelezen. Het heeft een beetje een hungergames-vibe. Zien te overleven met anderen, terwijl je weet dat er doden gaan vallen op een niet al te fijne manier. Spannende liefdesverhoudingen, bijzondere vriendschappen en gevaarlijke vijanden. Het boek geeft me nog kippenvel terwijl ik er nu over schrijf. Ik vond het einde ook heel mooi, ik ben niet snel tevreden met een eind. Soms vind ik het te cliché, of gewoon stom, of totaal niet hoe ik het zou willen, maar dit… dit vond ik heel erg mooi en best wel passend. Allemaal lezen!


Nou, ik heb dus supergave boeken gelezen in januari, op naar februari! Het thema van Blossombooks deze maand is uiteraard Liefde, dus ik ga nog even denken welk boek ik hiervoor ga lezen. Ik ben nu bezig in Dertiendagh en die is tot nu toe best gaaf. Daarnaast lees ik ook Queen of Air and Darkness (maar die is gewoon zoooo dik,  gaat nog wel even duren). Ook ‘Heks & Jager’ ligt, as we speak, op me te wachten thuis. Die zou wel eens goed in het thema kunnen passen… en ik weet dat De Wrede Prins ook ergens deze maand moet arriveren.

Genoeg om te lezen dus, ik ben heel benieuwd naar de bovengenoemde boeken. Ze hebben goede reviews dus ik kan niet wachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s