Bookstagram dingen

Bookstagram: wat een tijd (deel 2)

booksandsparklesGoedemorgen! Het is weer tijd voor een nieuwe blog. Ja echt wel, de laatste was 10 februari en ik had jullie een deel twee beloofd over bookstagram (en ik wil ook nog een deel 3 maken, oeps). Weet je nog dat ik heb gesproken met Rosanna, Joyce en Lisanne over hun bookstagram-pagina’s en hun ervaringen hierbij? Vast wel. Vandaag vertellen we meer over ‘wat een tijd’, want de tijd op bookstagram is vaak een mooie tijd, maar het kost ook létterlijk veel tijd…

Vandaag: de tijd van bookstagram

Morgen bestaat mijn bookstagram al weer 3 jaar en dat is toch best lang! In die drie jaar ben ik ruim 4000 volgers verder, heb ik ontzettend veel leuke meiden (én jongens, ja die zitten er zeker ook!) mogen leren kennen, ben ik bezig met het opzetten van een superleuk evenement met een paar anderen (moet nu helaas nog even wachten) en heb ik ook veel leuk contact met uitgeverijen. Toch moet ik toegeven: het kost soms echt veel tijd.

Het maken van een foto, uitdenken hoe je je boek op de foto wil hebben, welke spulletjes je daarbij gebruikt, welke sfeer je in de foto wil creëren (hier later meer over in deel 3)… meestal ben ik zo’n twee a drie uur bezig, maar dan maak ik wel meteen foto’s voor ongeveer twee of drie weken. Kun je weer even vooruit!

Wanneer de foto’s klaar zijn kun je de foto op instagram zetten. Dan moet je gaan nadenken wat je erbij wil zetten. Wil je interactie, dan kun je het beste een leuke vraag bedenken om over te praten. Na het plaatsen van je foto ben je nog niet klaar: je moet je contacten een beetje onderhouden, reageren op reacties, andere foto’s bekijken. Het is eigenlijk een beetje vrijwilligerswerk. Heel erg leuk, maar soms vergeet je de tijd die het kost.

thequeenofgeekfoto: Thequeenofgeek

Rosanna (Thequeenofgeek) kan zich hier ook goed in vinden: “Ik vind de zoektocht naar hoe de foto het mooist wordt altijd erg leuk, maar soms is het ook fijn om gewoon een snelle foto te nemen. Ik kan soms wel eens een half uur bezig zijn met één foto! Gelukkig bestaat mijn feed uit 3 stijlen, waarbij ik bij eentje erg makkelijk foto’s kan maken. Aangezien ik helaas nog gewoon studerende ben, moet ik ook wel eens wat simpelere foto’s kunnen maken.”

Ik denk dat de meeste bookstagrammers zich hier wel in kunnen vinden. Het is soms zo fijn als een foto snel lukt, of als je gewoon een heleboel mooie achter elkaar kan maken, want als je na het foto’s maken de kamer rondkijkt, voelt het soms echt alsof er een bom is ontploft. Overal kaarsjes, spulletjes, boeken….

ohmybookstagramfoto: Ohmybookstagram

Ook Lisanne (Ohmybookstagram) kent dit probleem maar al te goed: “Ik vind dat het best veel tijd kost om een Bookstagram te hebben. Het maken van foto’s, het editen van foto’s en alle leuke contacten die ik inmiddels heb opgedaan onderhouden, maar dat heb ik er heel graag voor over. Het is gewoon zo leuk! Daarnaast kunnen sommige fotosessies ook weer veel tijd kosten en heel frustrerend zijn. Het gebeurt me best vaak dat ik uiteindelijk geen van de foto’s die ik heb genomen plaats. Dat hoort er ook een beetje bij.”

Yep, dat heb ik ook vaak. Maak je vet veel foto’s en uiteindelijk gebruik je de helft maar, omdat de andere helft toch niet zo goed past of toch minder mooi is geworden.

talesandlightsfoto: Talesandlights

Joyce (Talesandlights) heeft door de tijd die het kost ook de andere kant van bookstagram leren kennen: “Na een klein jaartje mijn bookstagram te hebben gehad, merkte ik dat ik geen motivatie had om nieuwe foto’s te maken en om überhaupt op het account te kijken. Want wat mensen niet weten of vaak onderschatten, is dat er stiekem best veel tijd in een bookstagram gaat zitten. Ik moest foto’s maken, de foto’s bewerken, captions verzinnen en er voor zorgen dat ik actief was met het reageren op de posts van anderen. Het liefste was ik altijd online. Dat breekt op een gegeven moment op.”

Ik zie dit vaker gebeuren, dat mensen hun volgers laten weten dat ze even minder actief zullen zijn, even een stapje terug nemen. De impact die social media soms op ons heeft en waarbij je jezelf of ándere hobby’s die je zo graag deed even verliest, daar sta je niet altijd bij stil. Ook ik ben een tijdje van bookstagram af geweest om even te focussen op andere dingen. Soms is dat gewoon fijn en ook heel goed om te doen.

Nu klinkt het misschien wat negatief, alsof bookstagram echt een fulltime job is. Zo moet je het niet zien, maar het is wel goed om na te denken hoe je je account wil onderhouden en vooral jezelf niet te vergeten.

De volgende keer gaan we het over een van de leukste aspecten hebben (vind ik): het maken van de foto’s. Hoe doe je dat nu, waar moet je op letten, welke spullen kun je gebruiken… Daar kan ik je, samen met Rosanna, Lisanne en Joyce weer veel over vertellen en we zullen ook wat leuke tips geven. Tot bij deel 3: merchandise en ‘props’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s