Bookstagram dingen·Booktalk

Interview met Peggy van ‘The Bookshelf’

BookshelfDe meesten die actief zijn in de boekenwereld, en dan met name op Instagram, weten als geen ander hoeveel gave boekenboxen er te krijgen zijn. Vooral Fairyloot en Owlcrate zijn twee boxen die mij altijd erg aanspreken, maar het is zo duur om ze in Nederland te krijgen! Gelukkig duiken er ook in Nederland leuke boxen en winkeltjes op waar je erg blij van wordt. Zo ontdekte ik een paar maanden geleden The Bookshelf-boekenbox en die staat nu echt op nummer 1 favoriet in Nederland voor mij. Het leek me daarom leuk om jullie kennis te laten maken met Peggy, die zoveel liefde in haar leuke boxen stopt!

42484836_261378807854818_2916003921757470720_oIk begin natuurlijk gewoon met die ene brandende vraag: wanneer dacht je “Hé, ik ga gewoon boekenboxen maken!”?
Ik kwam op het idee om boekenboxen te maken, omdat ik ergens op YouTube een video tegenkwam van een unboxing van een Engels boekenbox bedrijf. Geen idee meer welk bedrijf, maar zo is het idee ontstaan. Ik dacht: ‘Hey kijk, zoiets is leuk en daar zou ik zelf ook daadwerkelijk mijn geld aan uitgeven’. En zo begon het proces.

Vervolgens ben ik mij gaan verdiepen in hoe je een bedrijf kunt opzetten in Nederland, heb een mini cursus gedaan bij de KvK en heb ik mij volledig gestort in de Nederlandse boekenwereld. Hoe zat het met inkoop e.d. en uiteraard heb ik gekeken of er al veel bedrijven waren in Nederland die iets soortgelijks deden. Ik kwam erachter dat er maar twee andere partijen waren die dit ook deden en beide deden het net iets anders dan hoe ik het in mijn gedachten had. Dus ik vond dat er ruimte was voor mijn idee en zo ben ik langzaam aan begonnen met het oprichten van mijn bedrijf. De beginfase heeft ongeveer een half jaar geduurd en op 1 oktober 2018 ging onze webshop live.

Best meer werk dan je in eerste instantie zou denk dus. Was het lastig om contact met uitgeverijen te leggen, of waren ze meteen enthousiast?
Ja, daar zat zeker meer werk achter dan je zou denken. Dat kwam ook omdat het voor mij een onbekende wereld was en ik alles eerst goed wilde onderzoeken voordat ik er daadwerkelijk aan zou beginnen.

De allereerste uitgeverij heb ik gewoon gebeld om een aantal vragen te stellen en ik moet helaas zeggen dat de mevrouw aan de telefoon niet openstond voor vragen. Uiteraard ben ik gewoon verder onderzoek gaan doen en uiteindelijk kwam ik op de juiste plek terecht. Er waren  ook een paar uitgeverijen die van begin af aan ontzettend enthousiast en behulpzaam waren: HarperCollins en LSAmsterdam. Met name bepaalde vertegenwoordigers waren super aardig en vonden het concept echt heel leuk.

En toen was het dus zover: je eerste boekenboxen in de verkoop! Wat ik zo leuk vond bij mijn eerste bestelling, was de persoonlijke vragenlijst die ik kreeg zodat de box helemaal op mij afgestemd kon worden. Was dat altijd al je opzet geweest en hoe pak je dat aan?
Dat kwam allemaal later. Gaandeweg leerde ik steeds meer wat bij mijn bedrijf paste en waar mijn klanten goed op reageerden. In het begin werkte ik meer met een thema, maar ik wilde het unieker maken en dus ben ik op de persoonlijke tour gegaan.

Ik heb veel vaste klanten en bij hen ga ik eigenlijk helemaal ‘los’. Als in: als ik iets tegenkom wat ik bij hen vind passen, dan koop ik dat. Daar kijk ik niet echt meer naar de antwoorden op de vragenlijst, want ik ken ze inmiddels wel een beetje. Bij nieuwe klanten houd ik mij zoveel mogelijk aan de wensen en voorkeuren op hun vragenlijst. Omdat ik ze dan nog niet goed ken, vind ik dat wel zo prettig. Hoe ik het allemaal precies doe, is voor mezelf eigenlijk ook een raadsel. Vaak komt alles samen op het juiste moment.

Dan kun je wel lekker creatief bezig zijn. Vind je dat ook het leukste aan je bedrijf?
Het leukste vind ik de tevreden klanten en het samenstellen van de boekenboxen. Ook het selecteren van de nieuwste en (naar mijn mening) leukste boeken, vind ik echt heel leuk om te doen. Dat was namelijk waar ik altijd tegenaan liep als ik zelf een boekenwinkel in liep: wat was nou het nieuwste en leukste boek dat was uitgekomen? En wat paste bij mij? Of wat zou ik leuk vinden om eens voor de verandering te lezen?

Nu ben ik heel benieuwd hoe jouw huis eruit ziet: overal boeken en goodies? Of valt dat mee?
Nee, ik ben erg georganiseerd. Ik heb een kast en lade voor alle Bookshelf spullen. Daarnaast heb ik in het kantoor een boekenkast. Verder ziet ons huis er altijd opgeruimd en netjes uit. Geen Bookshelf spullen door het hele huis. Een andere hobby van mij in ‘interieur/styling’ en ik houd van een mooi en opgeruimd huis.

Wat is tot nu toe je favoriete box die je hebt samengesteld?
Ik vond de kerst-boekenboxen van vorig jaar erg leuk om te maken. Vooral omdat ze limited waren, waardoor het er niet teveel werden. Ik vond het uitzoeken van leuke kerstballen en andere goodies voor iedereen echt heel leuk om te doen.

Heb je nog leuke plannen voor de toekomst met je bedrijf?
Ja, ik ben zeker bezig met plannen voor in de toekomst. Ik zou graag meer boekenleggers willen ontwerpen die passen bij de boeken, maar ook voor de losse verkoop leuk zijn. Ook wil ik in de toekomst wat meer limited, special edition boekenboxen verkopen. En als alles naar plan verloopt, zal volgende maand al de eerste limited special edition boekenbox online staan.

Dat klinkt superleuk! Als je nou écht je droom waar mocht maken en alles kon doen wat je wilde, wat zou dat dan zijn?
Ohh lastig. Ik zou willen dat The Bookshelf nog groter is, ik personeel voor mij heb werken en dat we in Nederland een welbekend merk en boekhandel zijn. En dan ook een stenen boekhandel hebben. Ook zou ik het fantastisch vinden om mijn eigen sieradenmerk -en winkel te hebben. Het ontwikkelen van eigen producten vind ik ontzettend leuk. Of dat nou voor the Bookshelf is of te maken heeft met andere producten. Ik vind het een fantastisch proces.

Wie weet zou dat lukken ooit op een dag, ik ben wel voor een boekenwinkel vol leuke spulletjes en boekenpakketten! Tot slot: wil je nog iets anders kwijt?
Nou, dat we nu op de 950 volgers zitten en ik eindelijk bijna de 1000 volgers bereikt heb. En een leuk weetje: als ik de 1000 volgers bereikt heb, zal ik een boekenbox gratis weggeven!


Je kunt de boekenboxen van Peggy vinden op thebookshelf.nl, waar je kunt kiezen uit verschillende genres boxen. Van Young Adult en thrillers, tot heerlijke feelgoods en kinderboxen.

The Bookshelf Instagram: The Bookshelf IG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s