Bookstagram dingen·Booktalk

Interview met Stephenie Meyer

Dinsdag 18 augustus was het eindelijk zover! Samen met Priscilla (Bookaddictnl) was ik door de Nederlandse uitgeverij van Twilight en Midnight Sun, Best of YA, uitgenodigd om de International Hangout bij te wonen. Dit ter gelegenheid van de publicatie van Midnight Sun op 4 augustus. Priscilla was zo enthousiast en toen ze mij erbij vroeg, zei ik natuurlijk meteen ja! De call was zo ontzettend gaaf om bij de mogen wonen en ik heb mijn uiterste best gedaan om zoveel mogelijk voor jullie mee te typen en uit te werken in deze blog.

Links: Meghan – Rechts: Stephenie Meyer

Vooraf: In juli hebben Priscilla en ik, samen met Sofie (Books_o_sofie) een superleuke Twilight Rereadathon georganiseerd op Twilightreadathon. Met een enorme groep mensen hebben we Twilight samen herlezen en leuke foto-opdrachten georganiseerd over de boekenserie. Het was voor ons nog een verrassing dat Midnight Sun eindelijk uitgegeven zou worden, we zaten nog midden in onze organisatie. De timing kon echt niet beter en na het herlezen van Twilight, konden we dus meteen door met het lezen van Midnight Sun. En wat een succes is het, met kers op de taart: een interview bijwonen met de schrijfster: Stephenie Meyer.

Vantevoren hadden we al een paar vragen ingestuurd, en als ik het goed heb zijn al onze vragen beantwoord! Ik neem jullie graag mee naar het gesprek… (let op: vrije vertaling vanuit het Engels)


Stephanie zit samen met haar vriendin Meghan op ons te wachten. Meghan heeft zich goed voorbereid en heeft al onze vragen uitgeprint met onze namen erbij. Die zal zij gaan voorlezen, zodat Stephenie ze kan beantwoorden. Maar voordat ze daaraan beginnen, heeft Stephenie ons een stuk voorgelezen uit Midnight Sun, het moment voordat/dat Edward het licht in stapt om zijn glinsterende huid in de zon aan Bella te laten zien.

Meghan: We werken al zo lang samen, maar ik heb je nog nooit voor horen lezen! Van nu af aan wil ik dat je me iedere avond komt voorlezen.
Stephenie: Ik lees eigenlijk voornamelijk voor wanneer ik mijn Europese fans bezoek, zij vinden dat echt leuk!

Vraag 1: verwacht je veel nieuwe fans door mensen die Midnight Sun voor het eerst lezen zonder Twilight te hebben gelezen?
Stephenie: Ik verwacht eigenlijk alleen dat Twilight fans het zullen lezen. Ik ben nog niemand tegengekomen die nu begint met Midnight Sun zonder Twilight te hebben gelezen. Die wil ik wel graag spreken, haha! Maar het zou geweldig zijn als er zo meer fans komen.

Vraag 2: Wat vond je het leukst, schrijven vanuit Bella’s of Edwards perspectief?
Stephenie: Nou, de mentale staat van Bella is echt een stuk beter. Ze wordt voor het eest verliefd, alles is nieuw en een en al verwondering en gelukzaligheid. Edward voelt diezelfde dingen, maar hij is zo uit balans met zijn zelfmedelijden en pessimisme. Het was leuk, maar het duurde ook lang om te schrijven. Ik heb daarom de voorkeur voor Bella’s perspectief.

Vraag 3: hoe makkelijk was het om terug te keren naar de personages en opnieuw in hun hoofd te kruipen?
Stephenie: Zo voelde het niet. Het was alsof ik ze nooit heb verlaten. Ik heb 12 jaar aan Midnight Sun geschreven, het was een lang proces. En de films hielden ons ook in de Twilight-vibe, maar de personages waren er altijd. Ik heb die plek nooit verlaten.

Vraag 4: welk hoofdstuk kijk je naar uit voor de fans om te lezen?
Stephenie: Degene die ik net heb voorgelezen! Het was een nieuw stuk, vanuit Edward, wat in het eerste boek nog niet zo beschreven stond. Ik ben zo benieuwd wat mensen daarvan vinden. Ook vond ik de race-scène geweldig om te schrijven, die scène dat ze naar de dansstudio gaan waar Bella vermoord zou worden. Ik hou van de snelheid van dat hoofdstuk. Ik heb mijn broer me rond laten rijden in zijn auto en overal kwam ik die plekken uit de scène tegen.
Meghan: Geloof haar maar niet als ze zegt dat ze niet te hard heeft gereden, haha!
Stephenie: Ieder stukje terugblik dat ik schreef, dacht ik over na: moet ik het er nu wel in stoppen of niet? Maar toen dacht ik: ach, wat maar het uit, ik stop alles erin! Ik had ook zoveel plezier in het schrijven vanuit Alice’s perspectief, omdat er zoveel gebeurt in haar hoofd met de visioenen. Alles is er gewoon ingekomen. Het is lastig om een moordplek op te ruimen, haha!

Vraag 5: welke andere verhaallijn zou je nog wel willen ontdekken in de toekomst?
Stephenie: Goed dat je ‘toekomst’ zegt. Ik ben eigenlijk niet van plan om weer opnieuw een verhaal te herschrijven dat al is geschreven. Het voelt gewoon zo… Ik wil vooruit gaan en ik heb plannen om verder te schrijven vanuit het perspectief van Renesmee. Bella en Edward hadden geen baby verwacht, maar ik liet daarmee mijn volgende verteller geboren worden. Bella was eerst zo kwetsbaar en ineens was ze ontzettend krachtig, daar wil ik graag op verder. Ik wist waar ik heen wilde gaan. Oh en vanuit het perspectief van Leah Clearwater. Zij heeft ook een verhaal te vertellen.

Stephenie geeft ons de tip om de ‘Het officiële Geïllustreerde Boek bij de Twilight Saga’ eens in te kijken. Daar staan veel achtergrondverhalen over de personages, de plekken en historie uit Twilight. Er zijn zelfs allerlei videoclips gemaakt bij deze verhalen, terug te vinden op Youtube. Stephenie zal ze ook delen op haar website.

Vraag 6: In de Twilight Saga is er een moment dat Bella zegt dat ze de FBI niet op de hals van de Cullens wil halen. Edward zegt terloops dat ze daar al genoeg ervaring mee hebben gehad in het verleden. Wat is er vroeger gebeurd, we willen antwoorden!
Stephenie: Haha nou, er was al genoeg om in Midnight Sun te stoppen, maar ja: familieleden van de Cullens hebben moorden gepleegd. Lichamen kunnen makkelijk verdwijnen, vampieren kunnen dat. Ik bedoel, je tilt een grote steen op, stopt het lichaam eronder en niemand zal het vinden, haha! Maar uiteraard zullen alle vingers wijzen naar de nieuwe mensen met hun perfecte uiterlijk. Ze zijn nieuw en er gebeuren dingen. Maar dat wil niet zeggen dat die lichamen dan niet meer zijn verdwenen… en Jasper, hij heeft problemen haha! Hij heeft veel mensen vermoord. Maar weet je, vampieren kunnen gewoon verdwijnen en 40 jaar later terugkomen, en niemand heeft het erover.

Vraag 7: Was er een versie van het verhaal waarin Bree niet werd vermoord door Felix?
Stephenie: Nee, het spijt me, nee. Ik had eigenlijk gewoon een Nieuwgeboren vampier nodig en ik noemde haar Bree, naar een lezer waar ik toen contact mee had. Ik voelde me wel schuldig omdat ze ineens heel menselijk werd. Ze was een jong meisje en dat was lastig, ik werd echt verliefd op haar, zeker nadat ik Het Tweede Leven van Bree Tanner had geschreven. Het stond alleen al vast dat ze zou doodgaan, maar ik voelde me wel verdrietig toen ik haar verhaal schreef.

Vraag 8: Op welk moment besloot Edward dat hij met Bella wilde trouwen?
Stephenie: Hij was er altijd al wel mee bezig. Je wordt verliefd, je houdt van iemand en je gaat samenwonen. Zo is hij opgevoed, maar tijdens het eindbal was het niet zo dat hij dacht: ik wil nú met je trouwen. Het was meer dat Bella alleen bezig was met ‘Verander me nu in een vampier!’ en hij wilde haar afleiden van dat moment. Hij wil met haar leven zolang zij haar menselijke leven leeft.
Meghan: Bella zou sowieso een weelderig en uitgebreid aanzoek niet leuk hebben gevonden.
Stephenie: Nee, dat is meer Rosalie’s ding. Die is helemaal in voor grote dingen zoals bruiloften.

Vraag 9: De twist in Breaking Dawn – part 2 (film) met het alternatieve einde schokte iedereen. Niemand had dit verwacht. Was dit einde iets waar je zelf mee kwam en toe wilde voegen, of kwam dit vanuit het filmteam?
Stephenie: Wij waren eigenlijk maar een klein onderdeel van het filmteam. In eerste instantie had ik niet zoveel te zeggen. Naarmate de films vorderen, kon ik ook wat meer inbrengen en meedenken. We werken samen aan het script en bij de laatste film hadden we zoiets van: ‘We hebben een groot gevecht nodig!’ Maar dat konden we niet laten gebeuren, want dan zou iedereen dood gaan en dat is niet hoe het eindigt. Dan kon ik ook nooit een vervolg schrijven. We hadden een goed einde nodig voor dit alles. Toen ik met de scriptschrijver uit eten ging, kwamen we ineens op dit einde. Het is niet perfect, want Alice zou nooit zo’n specifiek visioen hebben gehad, maar ik heb het daar maar bij gelaten. En toen kon de lol beginnen: hoe we het gevecht wilden uitwerken, wie we zouden vermoorden, etc. We hebben zoveel vechtscenes bekenen voor inspiratie.
Meghan: Ik herinner me nog de reactie van het publiek bij de première. Toen de scène begon… echt iedereen in de zaal had een fysieke en hoorbare reactie, haha!
Stephenie: Toen het stuk met Carlyle kwam… iedereen flipte: WAT?!

Vraag 10: Over de vampier in Twilight, ze zijn allemaal zulke goede en zorgzame personen die van iedereen lijken te houden. Wat maakte dat jouw vampieren anders waren dan in de meeste boeken en films?
Stephenie: Ik heb ze niet bewust anders gemaakt. Het is gewoon zo gelopen. Ik zag ze eigenlijk als steen-gemaakte personages die niet meer konden veranderen. Daarbij was mijn kennis van de mythologie ook heel basic. Ik kende al de cliché’s, slapen in doodskisten, niet in het licht, bloed drinken, etc. Ik ben niet alle verschillende mythologieën op gaan zoeken. Ik vond het leuk om zelf met dingen te komen die me interesseerden. Wanneer je een verhaal schrijft, moet je jezelf niet beperken. Maak je eigen wereld als je zelf de regels kunt bepalen!

Vraag 11: Zou je zelf in de Twiligh-wereld willen leven?
Stephenie: We zouden er in kunnen leven zonder het te weten, dat is het leuke! Alle plaatsen zijn bestaande plaatsen, zoals Forks. Het enige verschil is dat de mensen niet weten dat er vampieren tussen hen in leven. Het zou echt kunnen zijn. Maar als je een vampier tegen komt, ja dat zou niet goed zijn. Ik zou daar niet in willen leven, de kans om dood te gaan is zoveel groter, haha!

Vraag 12: Welk personage zou je wel willen zijn?
Stephenie: Alice! Weten wat er gaat komen. Maar aan de andere kant leeft ze nogal overal tussenin. Ze is nooit echt in het heden, ze hang tussen het verleden en de toekomst. En dan Edward, je wil helemaal niet weten wat iedereen denkt. Ik weet het niet! Shevan zou wel interessant zijn, zij heeft echt invloed op buitenstaanders, maar ik wil geen mensen vermoorden?!

Vraag 13: Op wie lijk je zelf het meeste?
Stephenie: Edward. Ik ben ook echt bang dat er altijd iets ergs gebeurt met de mensen waar ik van hou. En ik ben ook een ongelooflijke pessimist, maar ik probeer het toch altijd positief in te steken. Uiteindelijk komt het meestal toch goed. Bella is veel optimistischer, dat is niet mijn natuurlijke instinct.

Vraag 14: Welk boek was het moeilijkst om te schrijven?
Stephenie: Zeker weten Midnight Sun. Alles lag al vast, iedere verhaallijn en ieder dialoog. Ik moest me zo aan het script houden. Ik zat ook vaak vast in het verhaal en dan stopte ik gewoon. Stond ik onder de douche en dan kwam er wel langzaam weer wat naar boven borrelen. De Twiligh Saga was helemaal niet moeilijk. Het beseft wat het betekent om mens te zijn, op de goede en slechte manier, dat vond ik mooi om hierin te verwerken. Het was ook een lang boek. Nouja, niet zo lang als Midnight Sun, dat is echt eindeloos.

Vraag 15: Komt het wel eens voor dat je het lastig vindt om beslissingen te maken? Hoe iemand eruit komt te zien of zich zal gedragen bijvoorbeeld.
Stephenie: normaal gesproken ontstaan personages bij mij gewoon. Ik voel gewoon hoe iemand is als een persoon, ik zie het meteen voor me. En de manier waarop ze in me opkomen is ook gewoon goed. Zodra ze zijn wie ze zijn, komen de beslissingen ook niet meer vanuit mij, maar vanuit het personage.

Vraag 16: Hoe bedenk je je personages?
Stephenie: Mijn eerste personages zag ik tijdens een droom, maar The Host bijvoorbeeld zat ik in de auto toen ik de eerste personages uitdacht. Ik maakte een lange rit en was een beetje tegen mezelf aan het praten: wat als je twee personaliteiten in één lichaam hebt en ze worden verliefd op elkaar? Wie zijn deze mensen? Het kwam gewoon tot leven terwijl ik in de auto zat. Toen wilde ik laten zien dat die twee personaliteiten echt twee verschillende personen waren, dus bedacht ik het buitenaards wezen. Toen was ik degene die bij hen binnenviel, dat was leuk om te bedenken. Ik bedacht me ook wat het verhaal nodig had, en zo verschenen ze gewoon. Ik hou ervan als een personage zich gewoon openbaart. Er zitten zoveel personages in mijn hoofd!

Vraag 17: Kunnen we nog vervolgen verwachten voor The Host?
Stephenie: Ze moeten nog geschreven worden! Ik ben halverwege maar ik heb een probleem: ik voel niet echt de drang om terug te keren naar die wereld. Ik heb alles al zo vaak uitgedacht en alles ligt uitgelijnd, maar ik moet mezelf echt pushen. Ik wil nu gewoon graag aan een hele nieuwe wereld beginnen.

Vraag 18: Heb je een schrijf-planning?
Stephenie: Ik dring mezelf niet om elke dag te schrijven. Ik ben nu veel bezig met promotie en ik ben veel bezig geweest met redigeren. Zo druk geweest met Midnight Sun. Dat neemt veel tijd in beslag. The Host schreef ik terwijl ik een ander boek aan het redigeren was, maar nu heb ik ook kinderen en als ze naar school gaan kan ik tussendoor wel wat schrijven. Het zou geweldig zijn als ik van 9 tot 5 kon schrijven, maar mijn brein werkt zo ook niet. Ik moet er echt helemaal induiken en wil dan niet gestoord worden door aardse dingen.

Vraag 19: waar vind je je inspiratie?
Stephenie: Overal! Ik heb zoveel verhalen!

Vraag 20: Heb je advies voor mensen die ook (willen) schrijven?
Stephenie: Schrijf! Maak je geen zorgen over publiceren, hoe mensen het zullen vinden. Schrijf voor jezelf, iets dat jij leuk vindt. Iets waar je helemaal enthousiast van wordt. Het moet je helemaal doen opleven, zoals een boek dit niet eerder heeft gedaan. Schrijf het vooral niet voor iemand anders. Schrijf zoveel als je kunt, voor jou alleen.

Vraag 21: Hoe voelt het dat je een hele generatie hebt weten te inspireren om zelf te schrijven?
Stephenie: het is zo geweldig en fantastisch! Ik hou ervan om te lezen en ik heb bijna niets meer, dus kom maar op met jullie boeken! Maar als ik een boek lees, dan denk ik: ‘Dit kan ik nooit! Ik schrijf nooit meer!’ en dan lezen mensen mijn boek en denken ze ‘Dat kan ik ook!’, haha! Maar het is wel het beste gevoel ooit.

Vraag 22: Je hebt zoveel impact gemaakt op het leven van sommigen, hoe is dat?
Stephenie: Bizar. Het heeft veel impact gemaakt op mijn eigen leven. Om te weten dat anderen ook zo’n gevoel hadden, daar sta ik nog steeds versteld van.

Vraag 23: Zou je iets aan jouw hele Twilight-ervaring willen veranderen?
Stephenie: Ik zou niet weten waarom ik dat zou willen. Als er niet zoveel gestolen zou worden, zou Midnight Sun nooit zo’n ding zijn geworden. Ik ben niet de persoon die in de spotlight staat, ik verberg mezelf liever, maar dat mijn boeken zo populair zijn en mensen me vertellen dat het zoveel voor ze betekent, dat is zo geweldig. Daarom wil ik nog meer schrijven. Hoe kan ik zoiets willen veranderen?
Meghan: En mensen die vrienden zijn geworden dankzij Twilight, dat is toch geweldig?
Stephenie: Ja, zonder zou ik jou ook niet kennen! Kijk, je hebt wilde dromen: dat je boek populair wordt, dat er een film van wordt gemaakt, maar wie bedenkt er nu dat er vriendschappen ontstaan door jouw boek?

Vraag 24: Zijn er plannen voor een nieuwe boekenserie?
Stephenie: De verhalen stromen door mijn hoofd. Ik heb iets in mijn hoofd voor een Standalone. Ik weet niet of ik nog een serie wil schrijven. Het is lastig. In het begin ben je bang dat niemand het ooit wil lezen, en met een vervolg moet je altijd aan hoge verwachtingen van je fans voldoen.
Meghan: een Standalone is prima, zolang het geen 900 pagina’s heeft, haha!
Stephenie: Midnight Sun zou over de 1000 pagina’s zijn als het hetzelfde lettertype zou hebben als Twilight.

Vraag 25: Welke boeken hebben jou geïnspireerd?
Stephenie: Ik heb zoveel gelezen, mijn favorieten van vroeger waren Anne of the Green Gable, Jane Austen… die speelden een grote rol in mijn jeugd. Ik vond Strange the Dreamer ook prachtig. Ik hou van fantasy’s, Sci-fi’s, historisch… ik lees niet veel romans, maar ik hou ervan om romantiek in boeken te hebben. Oh en Rainbow Rowells ‘Attachements’ is een boek dat ik er altijd weer bij pak. Het is zo’n zacht en lief verhaal!

Vraag 26: Hoe kijk je naar de toekomst in deze tijd?
Stephenie: Ik wil hoop blijven houden. Het is ook helemaal niet leuk om nu, zoals met jullie, tegen een computerscherm te praten. Het is zo anders om naar andere landen te reizen, boeken te signeren en mensen aan te kunnen kijken. Ik hoop dat we dat weer terugkrijgen. Niets kan me naar zoveel plekken brengen dan een boek. Ik ben ook zo lang binnen geweest, ik heb echt meer boeken nodig! We hadden het er met Midnight Sun ook over: publiceren we het boek nu, of wachten we tot we ons weer in een fijne, gezonde omgeving bevinden? Maar we besloten dat mensen nu juist boeken nodig hebben.

Vraag 27: Twilight was opgedragen aan de jongvolwassen lezers, Midnight Sun aan álle lezers. Wat zou je de jongvolwassen lezers van nu willen adviseren?
Stephenie: Als je 18-20 jaar bent, staat er zoveel nog niet vast, er is zoveel onzeker. Toen ik Twilight scheef was ik rond de 30 en had ik al veel zekerheid. Het is makkelijker voor ons, oude mensen, haha! Alhoewel niet iedereen zijn weg misschien heeft gevonden, maar hopelijk voel je je goed in je leven, zit je goed in je vel. En weet gewoon: met veel geduld komt uiteindelijk alles goed. Geef vooral je dromen niet op, blijf creëren. De wereld heeft dat nodig.

Stephenie: Hopelijk kunnen we elkaar in de toekomst echt ontmoeten!

2 gedachten over “Interview met Stephenie Meyer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s