Booktalk

Boekgerelateerde bekentenissen

Op de blog van Nienke, van Booksometea, las ik een leuke post over boekgerelateerde bekentenissen. Een bekentenis over een boek, een serie, of ook maar iets dat met boeken te maken heeft, en daar dan een heel lijstje van. Hoe fijn is het om dingen gewoon bespreekbaar te maken, zeker als je iets eigenlijk niet zo leuk vindt? We zijn al snel bang om er over te praten, uit angst voor kritiek van de anderen om je heen. Nou, ik vond dit een leuk idee, dus ik ga het gewoon doen en ik ben benieuwd naar een boekgerelateerde bekentenis van jou!

Deze blog is ontstaan naar idee van Joost (NerdyGeekyFanboy) en het onderwerp van deze blogserie is aangedragen door Joany (Craving Pages).

 1. Alleen maar vrouwelijke superheldinnen als hoofdpersoon
  Begrijp me niet verkeerd, er bestond een tijd waarin fantasy-boeken voornamelijk bestonden in een mannenwereld. Denk aan Lord of the Rings bijvoorbeeld. Komen nu niet echt megaveel vrouwen in voor, op bijvoorbeeld Arwen na. We zijn dat betreft een goede kant op gegaan met fantasy, veel meer variatie, maar…. tegenwoordig gaan alle boeken ongeveer zo: ‘zeer gewoon meisje in arm gezin, of zonder ouders, of een slaaf o.i.d., komt erachter dat ze eigenlijk een prinses/koningin/fae of iets dergelijks is. Ze bezig ook magische krachten en oh ja, ze moet ook haar magische volk helpen van de onderdrukking van een of andere tiran. Er is trouwens ook altijd een enorm goed afgetrainde hunk in het spel die als een blog voor haar valt.’ Je herkent het wel, toch? Geef toe, we genieten er ook allemaal best van, maar af en toe denk ik: waar zijn de verhalen zoals Eragon, of de Summoner-serie? Soms mag het best weer even anders. Ik snap waarom veel jong volwassen jongens/mannen niet zo van lezen houden: ze kunnen zich toch totaal niet herkennen in deze nieuwe fantasy-trope?
 2. Boeken als ‘De Selectie’ interesseren me totaal niet
  Eerlijk is eerlijk, ik hou er wel een beetje van om te zeggen dat ik deze serie stom vond, want soms voelt het echt alsof ik de enige ben, maar… nope, De Selectie was echt niet mijn ding. Strijden om een plekje, een soort mis-verkiezing. Blegh. Wat een flauwekul. Ik heb een paar bladzijdes gelezen, weggelegd en nooit meer aangeraakt. Wel mooie covers trouwens.
 3. De ‘Ik heb deze maand 70 boeken gelezen’-mensen
  Ik kan er niets aan doen, sorry als jij iemand bent die dit echt heeft gedaan – ik wil je echt niet beledigen, maar het gaat er bij mij gewoon niet in dat je werkt, of naar school gaat, leuke dingen doet met vrienden of even lekker de natuur intrekt, en daarnaast 2 volle boeken per dag leest of meer. Ik word er altijd een beetje boos van. Slaat misschien nergens op, maar ik begrijp het gewoon NIET. (Tenzij je alle prentenboekjes die je voorleest aan je kinderen meetelt?) Nu moet iedereen natuurlijk zelf weten hoe je je leven invult, mja… enough said.
 4. De ‘schijnheilige boontjes’ op bookstagram
  Het onderwerp is nog lang niet uitgemolken, en iedereen mag er z’n ding van vinden, maar ik lees nog steeds Harry Potter en néé ik ben het in de verste verte niet eens met JKR. Het feit dat dit wordt geïnsinueerd als je het alleen al over het boek hebt, vind ik ronduit schandalig. Ja, het is vreselijk wat ze denkt en dat ze het nog uitspreekt ook en hoe ze ermee omgaat, maar ze is lang niet de enige problematische auteur. Toch zie ik daar dagelijks vele boeken van voorbij komen op mijn instagram – vandaar de schijnheilige boontjes. En wie weet wat die mensen online schrijven om ‘erbij te horen’, maar thuis doen? We weten het niet. In mijn ogen is boycotten niet de manier, hoewel je er wel aandacht aan kunt besteden. Ik denk dat van de bookstagrammers in mijn omgeving, er niet veel zijn die écht achter de uitspraken van JKR staan – en toch zitten we elkaar al weken uit te foeteren en te kleineren. Ik vind het wal-ge-lijk. Laat mensen in hun waarden, ook als ze nog wel HP willen posten. Ontvolg, doe wat voor jou goed is, maar alsjeblieft – wees aardig naar elkaar want we schieten er niets mee op om elkaar ook nog eens af te maken met al die ellende in 2020.
 5. Eerlijke recensies schrijven
  We willen het allemaal, eerlijk zijn en schrijven wat we vinden. Toch denk ik dat ik niet de enige ben als ik zeg dat ik niet altijd eerlijk durf te zijn. Ik probeer het wel en dan mijn kritiek ook zo goed mogelijk te verwoorden en te verklaren, maar toch zie je dan van de auteur (gelukkig nooit gehad) of de uitgeverij alsnog een lelijke reactie op je recensie omdat het gewoon niet jouw boek was. Hoezo zou je daar niet eerlijk over mogen zijn? Je kan toch niet altijd vantevoren weten of het boek jouw ligt, of het bij je past? En misschien vindt iemand anders het boek wel geweldig! Ik ben wel van mening dat je recensie zo open mogelijk moet zijn: kraak een boek niet af omdat het niet jouw smaak had. Probeer mooie punten te laten zien die een ander wellicht wel aanspreken, zo moeilijk is dat niet 😉

Zo, heerlijk om even lekker te zeuren en te zeiken. Gelukkig is er ook heel veel leuks in boekenland, komen er nog steeds fantastische boeken uit en is het vandaag officieel herfst. Joe!

6 gedachten over “Boekgerelateerde bekentenissen

 1. 100% eens met het vierde punt! Je kan het ook anders overbrengen. Misschien weet iemand niet wat voor opmerkingen iemand gemaakt heeft, zoals ik eerder, ipv dat je iemand dan uitscheld kan je iemand ook benaderen weet je wat ze gezegd heeft etc. Daarnaast steun je haar mening en ideeën niet door haar boeken te lezen, vind ik persoonlijk. Er zijn zoveel mensen die vroeger haar boeken jaarlijks opnieuw lazen en ik snap dat je haar mening niet oké vind en dus haar financieel niet meer wilt steunen, maar anderen helemaal de grond in trappen die dit wel doen ben je zelf ook niet zo heel veel beter.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja naar elkaar luisteren schrijnt gewoon zo moeilijk te zijn. Daarnaast is je eigen mening/principe aan iemand opdringen tegenwoordig echt een dagelijkse gebeurtenis helaas.. zo naar! Hopelijk waait het snel wat over…

   Geliked door 1 persoon

 2. Heel erg eens met je vierde punt! Dit stoort mij ook enorm, dat veroordelen van elkaar omdat je iets wel of niet doet/zegt. Daarbij helpt boycotten niet, want boycotten en verbieden zorgt er juist voor dat mensen het meer aandacht geven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas ga je dat de gemiddelde persoon niet aan z’n verstand brengen geloof ik. We kunnen zelf alleen doen wat ons het beste lijkt en vooral niet teveel laten beïnvloeden door anderen. Doen waar je je goed bij voelt zonder de ander bewust te kwetsen!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s