Boeken·Booktalk

‘Twijfels over België’: wat zou jij doen?

Titel: Twijfels over België
Auteur: Petra Kruijt
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Prijs: €10,- (Paperback, nieuwe uitgave)
Sterren: ★★★★☆

Stella heeft het allemaal voor elkaar als journaliste bij Mariquita en vandaag is haar speciale dag: een interview met de minister-president. Althans, het wás haar speciale dag. Zodra ze terug op kantoor komt, hoort ze dat haar contract niet meer wordt verlengd. Wel krijgt ze een aanbod om in België – of all places – in een commune te gaan wonen en met de informatie die ze daar opdoet columns te schrijven. Stella vindt het belachelijk, maar haar huisgenoot Michelle ziet dat wel zitten.

Ze besluiten om samen te gaan. Waar de twee jonge vrouwen verwachten in een wiet-rokende hippietent te belanden, komen ze terecht in een hechte gemeenschap van 300 mensen. Geen wiet te zien, maar een zelfvoorzienende ‘boerderij’, gevestigd in een oud klooster. Direct krijgen ze taken toegewezen en moeten ze zich als het ware ‘bewijzen’ in de commune. Stella besluit verder niemand te vertellen dat ze eigenlijk columniste is, maar naarmate ze iedereen steeds beter leert kennen, weet ze niet hoe lang ze dit vol kan houden…

Vandaag verschijnen zes backlist-titels van Petra Kruijt in een nieuw jasje bij Zomer & Keuning, waaronder Twijfels over België. Het zal je maar gebeuren, dat je denkt dat je je leven – en dan vooral je baan – op orde hebt, en je van de een op de andere dag alles kwijt bent. Dan vragen ze je ook nog eens naar een ander land te vertrekken om in een suffe hippie-commune te spioneren. Ik was benieuwd: wat nu als dit je echt zou overkomen? Ik vroeg vier bookstagrammers wat zij zouden doen, en uiteraard vertel ik je ook wat ik zou doen!

Als je zelf een bekendheid naar keuze mocht interviewen, wie zou je dan kiezen?

 • Naomi: Anya Taylor-joy omdat ik haar echt een geweldige actrice vind.
 • Daphne: Kristen Stewart
 • Lisanne: Er poppen direct twee namen in mijn hoofd en dat zijn Chris Martin en Harry Styles. Ik ben echt dol op de muziek van Coldplay en ook van Harry.
 • Sharon: Ik heb niet één iemand waar ik heel erg fan van ben, maar als ik iemand zou moeten kiezen zou ik Lady GaGa kiezen.

Ik zou zelf wel graag Keira Knightley of Lily James willen interviewen. Twee van mijn favoriete actrices!

Wat zou je hem of haar graag willen vragen?

 • Naomi: Ik zou haar dan vragen hoe ze zich zo goed kan inleven in haar personages.
 • Daphne: Hoe ben je in de acteer wereld gekomen? Favoriete film waarin je hebt gespeeld? Wat was het heftigste moment tijdens je carrière? Heb je ooit overwogen te stoppen? Waarom?
 • Lisanne: Zoveel! Maar waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe zij waren als kind, wat hun beste jeugdherinnering is en of er iets is wat ze nu liever anders hadden gezien in hun leven of carrière.
 • Sharon: Ik zou haar vragen hoe ze het vond om de film A Star Is Born te maken. Ik vind deze film ZO MOOI, echt elke keer weer janken. Dus ik vraag me af of zij het ook zo ervaart.

Sja, wat zou je ze vragen. Ik denk dat ik vooral benieuwd zou zijn naar alle gewone dingen. Hoe vieren zij dingen met geliefden, wat doen ze graag als ze vrij/thuis zijn, etc.

Hoe zou je het vinden om in België te gaan wonen?

 • Naomi: Ik zou wel in België willen wonen als de omgeving waar ik dan ga wonen mooi is en rustig.
 • Daphne: Lijkt me interessant, maar ik hou niet zo van verandering en ver weg zijn van familie/vrienden dus ik denk dat ik al snel heimwee zou krijgen.
 • Lisanne: Mijn eerste reactie zou denk ik zijn liever niet. Maar wie weet is het juist heel fijn in België. Ik weet eerlijk gezegd niet zo veel van België. Ik woon wel vlak bij de grens, en als ik er doorheen rijd (wat niet zo vaak gebeurd) trekt het me niet echt. Ik weet niet zo goed wat het is, ik ben altijd weer blij als ik weer in Nederland ben. Het lijkt me ook zo apart om in een land te leven dat tweetalig is.
 • Sharon: Het lijkt me wel leuk om in België te wonen, maar het lijkt me niet heel bijzonder. Ik zou dan wel in een plaats gaan wonen waar ze geen Frans spreken, want dat kan ik niet, haha!

Ik heb altijd gezegd, als ik echt in een ander land moet wonen, dan maar België. Het is niet zo ver van Nederland, de taal wordt er gesproken en ik ben echt verliefd op Antwerpen!

Lijkt het je leuk om een tijdje in een commune te wonen?

 • Naomi: Ik denk dat ik het geweldig zou vinden om in een commune te wonen. Familie is het allerbelangrijkste voor mij en die mensen zouden dan mijn familie worden. Samen leven, activiteiten doen en samen eten zou ik daarom geweldig vinden.
 • Daphne: Lijkt me ook interessant, maar wederom niks voor mij.. met te veel mensen op één plek zijn lijkt me heel moeilijk. Te veel mensen om rekening mee te houden en lastig bepalen wie wat doet.
 • Lisanne: Nee, dit is echt totaal buiten mijn comfortzone. Ik ben juist graag op mezelf en ik vind het niet fijn om altijd veel mensen om me heen te hebben. Dus ik denk dat zo’n commune niet echt iets voor mij zou zijn.
 • Sharon: Heel eerlijk, dit lijkt me echt vreselijk. Niet omdat ik het niet leuk vind om met mensen te zijn, maar meer omdat ik heel erg op mezelf ben en echt tijd voor mezelf nodig heb elke dag.

Misschien een week hooguit, maar ik vraag me af of ik het vol zou houden. Zoals de meeste meiden ook aangeven: ik hou echt van mijn me-time en lekker geen mensen om me heen.

Wat voor taak zou jij graag op je nemen in de commune?

 • Naomi: Als er dieren zijn zou ik graag de dieren verzorgen, maar koken of in de tuin werken zou ik ook heel leuk vinden.
 • Daphne: Iets met onderwijs/kinderen. Ben nu in opleiding voor leraar basisonderwijs dus ik zou dan de kinderen les kunnen geven / helpen. Of de kinderen opvangen terwijl ouders andere dingen doen.
 • Lisanne: Ik denk dat ik dan ga voor in de tuin werken, en misschien mensen helpen met hun kamerplanten, ik ben nogal een plantengek. Maar bovenal zou ik er voor zorgen dat de hele commune met kerst op en top versierd is. Kerst is echt mijn ding!
 • Sharon: Ik zou dan graag koken. Dit doe ik nu ook al vaak en ik probeer altijd graag nieuwe dingen uit.

Hoewel ik nog niet zulke groene vingers heb, zou ik dit superleuk vinden om te leren. Lekker buiten zijn en bezig zijn. Of een boekenclub oprichten of een activiteitencommissie. Leuke dingen organiseren hou ik van!

Wat zou je het meest missen aan je gewone leven?

 • Naomi: Ik denk dat ik niks zou missen. Want alles wat ik belangrijk vind zit dat in de commune.
 • Daphne: De vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Naar school gaan.
 • Lisanne: Het alleen zijn denk ik dan, en mijn eigen ding kunnen doen.
 • Sharon: Zoals ik al eerder zei ben ik heel erg op mezelf, dus ik zou de rustige momenten missen. Gewoon ’s avonds lekker vroeg naar bed om een boek te lezen. Of overdag alleen thuis zijn vind ik ook heerlijk.

De rust en dingen doen wanneer ik daar zin in heb. Dat vond ik ook fijn van uit huis gaan; ik had het fijn thuis, maar het voelde zo goed om te eten en op te staan wanneer ik daar zin in had, haha!


Ik ben ontzettend benieuwd wat jij zou doen in deze situatie. Het boek zelf was in ieder geval een feestje om te lezen. Ik had nog niets van Petra Kruijt gelezen, maar ze heeft echt een fijne schrijfstijl met humor en een goede dosis feelgood. De boeken liggen nu in de winkel, met de nieuwe omslagen, voor maar €10,-!

Met dank aan:
Zomer & Keuning
Naomi
Daphne
Lisanne
Sharon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s