Boeken·Bookstagram dingen·Booktalk

Addie LaRue: Booktag edition

Samen met Merel (Books, Beers and Beyond), Joost (Nerdy Geeky Fanboy), Rosanna (The Queen of Geek) en Emmy (Zon en Maan) ben ik een ambassadeur voor Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue, geschreven door V.E. Schwab en nu in het Nederlands uitgegeven door Boekerij. Ik ben zó weg van dit boek, het is echt prachtig, dat ik graag nóg een blog over dit mooie verhaal wilde schrijven. Dit keer geen recensie, maar een Booktag. Bij een Booktag haal je opvallende, bijzondere, mooie of grappige momenten of personages uit het boek en deze verbinden we dan opnieuw aan andere boeken. Here we go!

1. Het Franse dorpje Villon, 1714
(een boek dat zich afspeelt in (oud) Frankrijk)

Addie is geboren in Villon, een klein boerendorpje in Frankrijk. Bij een verhaal in oud-Frankrijk moet ik meteen denken aan een armzalig leven zoals dat van Jean-Baptiste Grenouille in Het Parfum (Patrick Süskind). Het speelt zich niet eens zo heel ver bij Addie vandaan af, namelijk in Parijs, en ook in de achttiende eeuw. Het Parfum vertelt het bizarre verhaal van Jean-Baptiste die opgroeit in het stinkende Parijs. Echter, hij heeft zelf geen lichaamsgeur maar wel een ontzettend goede neus. Op een dag raakt hij in de ban van een geur van een meisje, zo erg dat hij er alles aan doet om haar geur te bezitten – al wordt het wel haar dood. Dan besluit hij om parfumeur te worden, en beetje bij beetje leert hij hoe hij geuren kan onttrekken uit bloemen en planten. Dat brengt hem uiteraard – creep dat ‘ie is, op het idee om de geur uit een lichaam te trekken op dezelfde manier… Fascinerend, niet waar? Het boek is ontzettend levendig geschreven. Denk je eens in hoe moeilijk het is om geuren te beschrijven – en er dan een heel boek over schrijven! Ook leuk: het boek is ook verfilmd!

2. Het oneindige leven van Addie
(een onsterfelijk personage)

Ik denk meteen aan Edward Cullen uit Twilight. Ook zij moeten, net als Addie, leven met het feit dat ze niet te lang op één plek kunnen blijven zonder vragen te krijgen. Nou hebben zij het gelukkig niet zo erg als Addie, die na een dichte deur of een nachtje slapen al weer vergeten wordt, maar toch… het lijkt me helemaal niet prettig om nooit ouder te worden en altijd weer ergens anders heen te moeten trekken. Gelukkig kan Addie nog wel genieten van het leven in de zon zonder dat ze schittert als diamanten.

3. Deal met de Duisternis
(een boek waarin duisternis centraal staat)

Er komen hierbij twee boeken in mij op, dus ik speel een beetje vals bij deze. De eerste kennen we allemaal. Nog heel even geduld voordat Shadow & Bone ook op Netflix te zien is, maar je kunt sowieso de geweldige Grisha Verse lezen van Leigh Bardugo. De Duisterling (The Darkling) doet me zoveel denken aan De Duisternis in Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Als je erover nadenkt, hebben ze echt wel iets van elkaar weg op sommige vlakken. // Daarnaast moest ik denken aan Sjamaan van de Zwarte Dood (Emma Anna). Een van de geweldige personages uit dit boek is Hedhis. Hedhis wordt achtervolgt door de duisternis die om hem heen hangt en daarom probeert iedereen hem de mijden. Maar Narä wordt als een magneet naar hem toe getrokken en hun levens cirkelen constant om elkaar heen. Dit boek was een van mijn favorieten van 2020! Mijn recensie kun je hier terugvinden.

4. Zeven sproeten als een een sterrenbeeld
(een verhaal waarin een bepaald getal belangrijk is)

Addie heeft op haar gezicht zeven sproetjes, als een sterrenbeeld. Het getal zeven komt regelmatig terug in het verhaal. Als je schrijfster Chinouk Thijssen volgt op Instagram, was je misschien wel opgevallen dat zij iets bijzonders heeft met het getal zeven, alleen brengt het haar niet bepaald geluk. In haar nieuwe boek Je hebt één nieuwe volger heeft ze dit getal ook verwerkt. Zoals het boek van Addie is opgedeeld in zeven delen (de zeven schriftjes), speelt Chinouks verhaal zich af in zeven dagen en heeft hoofdpersoon Sterren ‘zeven’ als ongeluksgetal. Dit benadrukt het ‘zeven’ dus voortdurend en dat maakt het boek ook zo spannend. Als een getal vaak voorkomt in een boek, weet je al weer hoe ver het is als je het getal tegenkomt…

5. Overleven in New York
(een boek dat zich afspeelt in New York)

Een groot deel van Het onzichtbare leven van Addie LaRue speelt zich af in New York. De hoofdstukken die zich in het heden afspelen, om precies te zijn. Addie houdt van New York, omdat niemand hier opvalt – ze kan zich blenden in het stadse leven zonder dat ze het zichzelf extra moeilijk hoeft te maken. Bij een boek dat zich afspeelt in New York, moet ik meteen denken aan Gossip Girl. Echt totaal andere setting dan Addie, al hoe wel – draait het daar ook niet om ‘erbij willen horen’, ‘gezien worden’? Ik denk dat velen van ons genoten hebben van de TV-serie, maar de boeken zijn ook ontzettend leuk om te lezen! Heerlijk voor een zomerse dag waarop je geen zin hebt om na te denken, maar gewoon wil lachen en genieten. Er zijn maar liefst 13 boeken (waarvan ik er 5 heb gelezen), dus genoeg om te doen!

6. De zeven schriften met Addies verhaal
(een boek in dagboekvorm)

Het verhaal van Addie bestaat uit zeven boeken, omdat haar verhaal uiteindelijk in zeven schriften wordt opgeschreven. Een boek dat echt in dagboekvorm is geschreven en wat ook een van mijn lievelingsboeken is, is De Belevenissen van een Muurbloem (The Perks of being a Wallflower). Ik vond dit gewoon zo’n mooi verhaal en, als je het boek uit hebt, raad ik je ook echt aan om de mooie verfilming te kijken. Dit is zo’n verhaal waarbij ik altijd zeg: de verfilming doet het boek recht aan!

7. Addie, vastgelegd in kunst
(nog één bonus booktag dan: fan-art van een boek naar keuze!)

Deze is bonus, want kunst is belangrijk in Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Door middel van kunst alleen kan Addie zichzelf vast laten leggen. Zo zijn er mooie schilderijen en tekeningen op haar gebaseerd, waarin vooral haar zeven sproeten kenmerkend zijn. Dus: tijd voor wat mooie fanart die ik met jullie wil delen! Uiteraard van Het onzichtbare leven van Addie LaRue. (Ik wilde heel graag art laten zien van de Duisternis, maar ik kon niet vinden wie het had gemaakt.. sad! Maar deze zijn ook mooi!)

@ atouchofmagicdesigns (IG)
@ oblivionsdream (IG)
@ rowantree.art (IG)

Doen jullie ook mee met deze booktag?

4 gedachten over “Addie LaRue: Booktag edition

  1. Wat een leuke antwoorden, en wat een mooie artwork! Ik heb ook de tag ingevuld en komt volgende week online, het was nog lastig om andere boeken te bedenken die niet dezelfde als jou waren haha 🙂 Ik kan ook echt niet wachten op Shadow and Bone!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s