Boeken

Recensie: De Verbannen Koningin

Titel: De Verbannen Koningin
Auteur: Holly Black
Serie: Elfhame (deel 3 van 3)
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: €20,00 (Hardcover)
Pagina’s: 328
Sterren: ★★★★★

WAUW! Dat is echt mijn eerste reactie. Wat een fantastisch slot in de trilogie. Waar ik bij boek 2, De Gevallen Koning, iets meer moeite had om de politieke spellen te doorgronden, kan ik hier met zekerheid zeggen dat De Verbannen Koningin mijn favoriete boek is geworden van de drie. Misschien denk je “oh ja, Elfhame-trilogie, waar ging het ook al weer over?”, wees gerust. Ik neem je mee in een korte recap!

De Wrede Prins & De Gevallen Koning
Jude is een gewoon mensenmeisje in een wereld vol prachtige Fae. Haar vader Madoc, die niet haar echte vader is, vermoordde haar ouders en nam haar, haar tweelingzus Taryn en haar zus Vivi mee naar Elfhame. Daar groeien ze op tussen het Volk. Nooit hoorde Jude erbij, ze wordt gediscrimineerd en nog het meest door dat verwende koningskind Cardan en zijn vrienden. Dan slaat alles om wanneer prins Dain haar inzet als spion het de politieke intriges beginnen. Jude blijkt een enorm sterke jonge vrouw te zijn die in korte tijd razend snel leert en met haar spionnennetwerk uiteindelijk Cardan gevangen weet te nemen. En dan heeft ze ook nog halfbroertje Eik die erfgenaam van de kroon is. Als ze iets niet wil, is dat hij de dupe wordt van de politieke spelletjes. Plottwist: last minute zorgt ze ervoor dat Cardan de kroon op zijn hoofd krijgt en sluit ze een deal om een jaar en een dag over hem te regeren.

In De Gevallen Koning tikt de tijd voort en nadert de laatste dag waarop Jude Cardan in haar macht heeft. Als hofmeesteres heeft ze het ver geschopt. Ze moet alles op alles zetten om haar hoofd bij alle politieke spelletjes te houden die aan het hof worden gespeeld. Ondertussen blijft Cardan zich als een verwende puber gedragen, maar moet Jude toch haar best doen om niet voor hem te vallen. Dan blijken deze problemen wel haar minste zorg te worden. Jude wordt verraden door een lid uit haar spionnenteam en daardoor loopt alles op het einde in de soep. Of in het water… Jude wordt ontvoerd en de onderwaterwereld in gesleept. Wanneer ze denkt dat Cardan haar eindelijk komt redden en zelfs met haar trouwt, wordt Jude opnieuw verraden en verbannen naar de mensenwereld.

De Verbannen Koningin
Zo, ja. Weet je het weer? Mooi, dan gaan we snel verder naar het slotdeel! Jude zit zich op te vreten in de mensenwereld, waar ze zich totaal niet meer thuis voelt. Wie had gedacht dat ze Elfhame zou missen? Ze was tenslotte nu de Opperkoningin en hoorde naast Cardan te zitten, ook al haatte ze hem als nooit tevoren. Toch mist ze hem. Dan staat plots Taryn, haar tweelingzus, op de stoep en smeekt om haar hulp omdat ze in levensgevaar is. Wanneer Jude hoort wat er is gebeurd, besluit ze te helpen en keert ze terug naar huis. Daar aangekomen treft ze haar vader Madoc aan, klaar om een oorlog te ontketenen. Kan Jude haar gevoelens voor Cardan opzij zetten en zij aan zij de strijd aangaan? Kan ze haar positie als Opperkoningin weer claimen en haar verbanning ongedaan maken, om zo de dreigende oorlog te stoppen?

De layout
Jaaaaaa dames en heren, er is weer een special edition uit! En wat is ze mooi geworden. Ik vind het superfijn dat de omslagen niet veel verschillen van de orginele uitgaves. Ze zijn net zo prachtig en de rest van het boek is nog veel mooier. De paginaranden zijn bespoten met rosé-goud en glinsteren in het licht. Wanneer je het boek openslaat, tref je enorm gave fanart aan van Mélanie Bourgeois (@meliescribbles op IG). Ook op de allerlaatste pagina staat een prachtige fanart (echt mijn favoriet!). De kleuren zijn zo ontzettend mooi. Wees er dus snel bij om deze editie te pakken te krijgen, want de volgende drukken zullen dit niet bevatten.

Voortgang en stijl
Dan kan ik nu vertellen waarom ik dit het beste boek vond. Ik hou ervan hoe goed Holly is in het schrijven van plottwists. Je hebt de ene nog niet gehad, of een andere verassende wending doemt op. Dit maakt het verhaal zo heerlijk, want je weet nooit waar het heen gaat, of wat iemand zijn of haar ware bedoelingen zijn. Daarnaast vind ik Jude in alle boeken zo’n ijzersterk personage. Ze zet altijd alles op alles om degene van wie ze houdt te beschermen, maar doet dit op een uiterst slimme manier. Je ziet hoe ze heeft geleerd van de valse karakters om zich heen en maakt daar haarscherp gebruik van. Toch houdt ze altijd iets menselijks, haar hart staat altijd open en dat maakt Jude ook kwetsbaar: nog een reden waarom ze zo goed is neergezet. Daarnaast is Cardan weer zijn heerlijke zelf. Eigenwijs, arrogant wanneer nodig, maar toch met een twist. Zou hij dan toch een hart hebben? 😉

Ik vind de voortgang en de schrijfstijl van Holly in dit boek echt top. In het eerste boek gebeurd enorm veel en daar vloog ik doorheen. Boek twee had meer uitleg, veel politiek en ontzettend veel namen, waardoor ik het verwarrender vond. Boek drie pakt eigenlijk de spanning en sensatie weer op uit boek 1. Qua relatie tussen Cardan en Jude zijn we weer even bij af en blijf je als lezer hopen dat die aantrekkingskracht overeind is gebleven, en die spanning tussen de twee is weer genieten. Ook zit het boek weer vol met ingewikkelde plannen rondom de opkomende oorlog en Judes strijd om terug aan de top te komen. Het is zo leuk om haar gedachtegang te volgen en de plannen tot stand te zien komen. Er gebeurt zoveel dat je echt door het boek heen vliegt, want je móet weten hoe het afloopt.

Een vluchtig einde
Naarmate het boek vorderde, was ik al snel op twee-derde beland. Nog zo weinig pagina’s, nog zoveel te vertellen! Voor mijn gevoel had het moment waarop de oorlog echt op het punt van beginnen staat, langer mogen duren. Halverwege het boek ontketent een vloek die belangrijk is voor het verhaal en een enorme twist geeft. Hier had veel meer over geschreven mogen worden. Zo vluchtig als de profetie zich waarmaakt en de vloek waarheid wordt, zo vluchtig lopen we ook tegen het einde. Dit maakt dat ik hier en daar nog vragen heb waar geen antwoord op is gekomen. Ik zal mijn vraag hier niet stellen, want spoiler-alert!!!, maar wees welkom om hier met mij over te sparren. Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken!

…maar een prachtig slot!
Ondanks een vluchtig einde, vind ik De Verbannen Koningin een prachtig slot en geef ik toch vijf sterren. Dit boek was genieten van begin tot eind. Alle plannen tot stand zien komen, de ijzersterke personages, de ontwikkeling en de spanning, én met name de plottwists maken De Verbannen Koningin tot een waanzinnige fantasy die ik niet snel zal vergeten. Ik heb Cardan en Jude echt in mijn hart gesloten en ik vind het zo jammer dat er nu een einde aan is gekomen. Maar niet getreurd, de liefhebber kan nog even wegduiken in How the King of Elfhame Learned to Hate Stories, de geïllustreerde novelle over prins Cardan.

Ps. er zit ook nog exclusieve content aan het einde!

Heb jij ook zo genoten van de trilogie? Wie waren jouw favoriete personages en wat was jouw favoriete boek/moment? Laat het me weten!

3 gedachten over “Recensie: De Verbannen Koningin

 1. Mooie recensie Nathalie.
  Ik vond alle 3 de boeken absoluut geweldig en waande mij helemaal in de fantasie wereld. Wat mij betreft is boek 1 het beste aangezien het daar nog heel opbouwend is en er enorm veel gebeurd. Daarna vind ik boek 2 het best, er gebeurde dingen die ik zelf niet had verwacht en het einde vond ik zo geweldig dat ik gelijk boek 3 erbij moest pakken. Persoonlijk vind ik boek 3 een beetje tegenvallen. Ik vond het boek heel ‘soft’ vergeleken met boek 1 en 2. Het eerste boek begint al mega heftig met het vermoorden van de ouders van Jude door Madoc. Hierdoor waren mijn verwachtingen erg hoog van alle andere boeken. In boek 2 vond ik het zo gaaf om te lezen dat Jude ook echt gevangen was onder water en hoe het daar verder verliep en wat er allemaal gebeurde.
  Toen kwam dus boek 3. Het was te voorspellend en het einde was iets te soft. Vooral de straf van Madoc. Desalniettemin vond ik de boeken geweldig en kon ik niet stoppen met lezen. De schrijfstijl van de boeken zijn zo pakkend en gedetailleerd dat je echt helemaal mee gaat in het boek.
  Deel 2 was inderdaad wel heftig met alle namen van het hof. Opzich had ieder wel een eigenlijk bijzondere persoonlijkheid. Daar herkende ik ze aan, maar niet aan de namen 😂.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor alle lezers van deze opmerking: PAS OP SPOILERS!

   Haha ja snap je heel goed! Hij was wel wat softer, maar daar houd ik wel van, als ik het allemaal kan volgen en ik heb een zwak voor fijne eindes :p Het is denk ik ook echt smaak en waar je naar op zoek bent. Ik ben zelf minder van de oorlogen, maar de plannen en al die mind tricks vind ik echt heel tof! Maar wat ik dus miste was een uitleg. Waarom stond Cardan weer op, hoe overleefde hij? Dat was een beetje teleurstellend dat ze daar niet op in gingen.. gewoon ‘weet ik niet’. Okeh. *awkward smiley*

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s