Overige Uitstapjes

Uitstapje: Paleis het Loo

Sprookjesachtige taferelen, zoals kastelen, rozentuinen, paleizen, parken vol bruggetjes en meertjes: ik ben er gek op! De afgelopen week was ik weer helemaal in mijn element, omdat we weer van alles mogen bezoeken! De tuinen waren al weer even open, dus vorige week zondag, 30 mei, besloten we (mijn vriend en ik) naar Paleis het Loo te gaan. Ik was er nog nooit geweest, dus ik was ontzettend benieuwd! Om het rijtje compleet te maken, gaan we zaterdag ook nog naar kasteel De Haar, mijn favoriete kasteel. En we hebben dubbel geluk: het lijkt er op dat het toch droog blijft (in mijn app dan) én het kasteel zelf mag zaterdag weer open! Over het kasteel zal ik ook snel een blog schrijven, maar nu eerst het paleis…

Paleis het Loo
Afgelopen zondag dus voor het eerst naar Paleis het Loo. Het paleis zelf is tot ergens in 2022 in renovatie, maar gezien we toch nog niet naar binnen mochten én het de hele week echt fantastisch weer is, leek een bezoekje aan de paleistuinen ons een heel goed idee. We hadden een tijdslot geboekt om 10.15, net iets na openingstijd. De parkeerplaats was nog vrijwel leeg, dus dat was goed getimed. Het scannen van de tickets ging snel en met twee plattegronden in onze handen (één van het algemene gebied, en één met een wandelroute door het park) konden we beginnen aan ons bezoek.

De stallen
We kwamen als eerste binnen bij de stallen. Bij paardenstallen denk je wellicht aan een heel andere architectuur, maar er stond een groot wit gebouw, afgewerkt met oranje-bruin-achtige versieringen, randen en balken. In het midden stond een enorme boom die geplant bleek te zijn door prinses Wilhelmina, met de bedoeling de natuur haar gang te laten gaan. Ook liepen overal pauwen en zaten de eerste mensen al op het terras in het zonnetje. Op de hoek bij de stallen stond een verhalenvertelster die ons vertelde over het ontstaan van de stallen en de vele koetsen die daarin waren opgeslagen. We kregen leuke foto’s te zien en daarna konden we zelf een kijkje nemen. Er was op het moment ook een tentoonstelling van schilders die mee hadden gedaan aan de tv-serie ‘Project Rembrandt’.

Uitzending ‘Project Rembrandt’ in de paleistuinen.

De paleistuinen
Nadat ook wij wat hadden gedronken in het zonnetje op het steeds warmer (en drukker) wordend terras – ze hadden hele lekkere chai latte, werd het tijd voor de paleistuinen. De voorkant van het paleis stond helaas helemaal in de steigers, dus daar konden we niets van zien. De ingang was ook verplaatst naar de zijkant, waardoor je begon in de koningstuin. Aan de achterkant van het paleis ligt – gezien vanaf de achterkant – rechts de koningstuin en links de koninginnentuin (ook afgezet). Alles in deze koningstuin was symmetrisch (op wat heel moderne beelden na). Een grote fontein met wereldbol in het midden, oude Griekse beelden in de hoeken, twee grote waterval-fonteinen op de uiteindes en over de hele oppervlakte een patroon van lage buxushaagjes in barokstijl. Ook hier stond opnieuw een verhalenvertelster die ons meer vertelde over de tuin en over de, in mijn ogen, ‘lelijke’ moderne beelden. Die beelden bleken te staan voor de verandering van de aarde en alle giftige stoffen die het klimaat doen veranderen. Zo zie je maar dat vaak overal een verhaal achter zit waardoor je met die kennis toch met andere ogen ergens naar gaat kijken.

Muzikale lunch
Vervolgens kwamen we in deel twee van de tuin uit, laten we het zo even noemen. Deel twee zie je ook op de afbeelding hierboven, uit de uitzending van ‘Project Rembrandt’. De twee enorme ‘poorten’ waren en soort terrassen. Je kon er bovenop, maar er ook onder zitten aan tafeltjes (waarvan de stoelen werden gejat door oude mensjes die vonden dat je best even kan voordringen, inhalen, een stoel jatten… als je net wil gaan zitten). Op het moment dat wij even wat gingen lunchen (dat was wel wat teleurstellend bij de kiosk; keuze uit ijs, kaasbroodje of saucijzenbroodje – maar bij het restaurant bij de ingang kun je uitgebreid lunchen – alleen dan moest je weer helemaal terug, niet handig -), ging er ook een orkest optreden met allemaal bekende klassieke stukken aan elkaar gemaakt. Genieten! Helaas konden we de grootste natuurlijk fontein niet zien, want die stond uit vanwege het orkest.

Het park
Hoewel het park niets van al het protserige goud of weelderige fonteinen had, vond ik het park toch het mooiste gedeelte. Dat het zulk mooi weer was hielp natuurlijk wel, maar het was echt een mooie plek om te wandelen. De wandelroute, ook wel de ‘oranjeroute’, liep om een meer. Overal waren ganzen en eenden en het park was helemaal beplant met rododendrons in allerlei kleuren. De vele soorten bomen en de mooie bruggen maakten het tot een mooi geheel. Hier en daar waren ook nog wat speciale plekjes, zoals het zwembadhuis van Willem III, een boothuis en het theehuis van Wilhelmina.

Hieronder nog wat foto’s van het park. Het was zeker een aanrader om te gaan, ik denk dat het nu in de zomer heerlijk wandelen is, maar in de herfst gok ik dat alle bomen in vele kleurtjes zullen zijn. Ook heel mooi! Volgend jaar zou het paleis weer open moeten gaan voor bezoek. Ik ben benieuwd hoe dat er uit ziet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s