Films & Series

Downton Abbey komt terug!

Al jaren ben ik een groot fan van Downton Abbey, maar helaas heb ik het nooit af gekeken. Ik heb nog een tijdje online seizoen 4 opgezocht en dat ging best, maar het is toch minder fijn dan het gemak van Netflix of dat het op tv is (in chonologische volgorde zou fijn zijn, BBC). Om die reden heb ik ook nooit de film gezien en die had ik best graag in de bioscoop willen kijken. Maar hier is dan eindelijk het goede nieuws: ik las zojuist dat Downton Abbey op 15 augustus terug komt op Netflix!

Waar gaat het over?
De serie speelt zich af voor, tijdens en na de eerste wereldoorlog en gaat over de familie Crawley die woont op het landgoed Downton Abbey. Robert is de graaf en heeft daarom het landhuis en zijn vrouw Cora is Amerikaanse die, dankzij haar rijke familie, Downton Abbey van de ondergang heeft kunnen redden. Samen hebben ze drie dochters, maar geen zonen om het landgoed later aan door te geven. Wanneer Robberts charmante neef Matthew in beeld komt, ziet hij hier de ideale match voor zijn oudste dochter Mary, maar of zij zo’n zin heeft in een opgelegd huwelijk? Natuurlijk gebeurt er daarna een hele hoop meer en is dit pas het begin van de maarliefst zรฉs seizoenen, maar ik wil niet teveel verklappen.

Naast de familie Crawley, volgen we ook het personeel op Downton Abbey. Ze moeten hard werken en het verschil tussen arm en rijk is groot. Toch zijn het heerlijke personages die ieder hun eigen problemen en romances hebben. Begrog, intriges en criminaliteit spreken hier een grotere rol, maar ook zijn er hartverwarmende stafleden die puur en eerlijk zijn. Allemaal kleine verhaaltjes die de grote rode draad nauwkeurig aanvullen.

Waarom moet je het kijken?
Om meerdere redenen die ik zal opnoemen!

 1. De kostuums. Er zijn zoveel prachtige jurken en smokings. Je ziet hoe de tijd langzaam van voor-oorlogs naar de 20er-jaren gaan en dat is zo leuk!
 2. Het landhuis. Het is echt zo mooi, ieder kamertje en alle details. Overal is aan gedacht. Er worden ook best wat feestjes gegeven op het landgoed en het is allemaal genieten.
 3. De hartverwarmende personages. Ja, de een is nog slechter dan de ander -zou je soms denken, maar het komt allemaal voort uit een dieper onderliggend verhaal. En er zijn ook zoveel pure, mooie en oprechte karakters te vinden. Zowel bij het personeel als bij de ‘upper class’. Je zult ze in je hart sluiten, echt waar!
 4. De eerste wereldoorlog. De meeste series zijn natuurlijk gefocust op WOII, maar het is ook goed om te doen hoe het hier verliep, wat het doet met al deze mensen, hoe ze er samen uit komen…
 5. Grote namen. Er spelen best wat grote namen in deze show. Wat dacht je van Maggie Smith die al zo vele fantastische rollen heeft neergezet zoals McGonagall. Lily James die de rol van Cinderella vertolkte in de live action movie. Dan Stevens ken je van zijn vertolking als The Beast (ook de live action). En Hugh Bonneville heb je wellicht wel gezien in Paddington of Nothing Hill. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
 6. Die fantastische sfeer. De sfeer die in Downton Abbey wordt neergezet is zo fijn. Het heeft qua setting iets weg van Bridgerton (maar zonder de blote billen en het overdreven Gossip Girl-gehalte), met het landgoed en de landheren en alle intriges en Britse drama.

Voor wie?
Voor iedereen natuurlijk, maar voornamelijk voor degene die fan zijn van BBC-drama’s, die houden van mooie landgoeden en rijke jongemannen. Wie geniet van mooie kostuums en aankleding en helemaal op kan gaan in de drama uit de 10- en 20er jaren.

Ga jij kijken als Downton Abbey weer terug komt, of heb je het al gezien? Vanaf 15 augustus kan het weer!

3 gedachten over “Downton Abbey komt terug!

 1. Downtown Abbey is echt een geweldige serie ik heb de serie met veel plezier bekeken
  En van mijn dochter kreeg ik een prachtig boek vorig jaar over de achtergronden de schrijver kostuums de opnameslocaties en de cast.
  Vooral de Grand Lady gespeeld door Maggie Smith is echt fantastisch
  Genieten !!

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh wat gaaf! Ik kwam ook eens een boek tegen, maar dat was in het Noors. Nu spreek ik een heeeel klein beetje, maar dat was iets teveel van het goede haha!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s