Boeken

Recensie: Het Koetshuis

Titel: Rosaville: Het Koetshuis
Auteur: Karin Quint
Serie: Landgoed Rosaville
Uitgeverij: LS Amsterdam
Prijs: €17,50 (Paperback), €9,99 (E-book)
Pagina’s: 376
Sterren: ★★★★☆

Vorige maand kreeg ik van LS Amsterdam de uitnodiging om Het Koetshuis van Karin Quint te recenseren. Ik had Karin al voorbij zien komen tijdens het LS Feelgood Event, waarin er ook een stukje over haar nieuwste boek werd verteld, en… het klonk zo leuk! Daarom kon ik natuurlijk geen nee zeggen en vertel ik je nu met plezier over Het Koetshuis.

Achterflaptekst
Welkom op Rosaville, een Nederlands landgoed vol romantiek, geschiedenis en geheimen. Historicus Laura is gefascineerd door het verleden. Niet vreemd voor iemand die opgroeide op Rosaville, een landgoed met in ieder hoekje een verhaal. Wanneer haar dementerende grootmoeder een onbeantwoorde liefde opbiecht, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom was die plek zo belangrijk? Net zo nieuwsgierig is Laura naar het verleden van televisieproducent Tom Boyard, voor wie ze een persoonlijk archief uitzoekt. Hoe meer ze over Tom te weten komt, hoe meer ze zich tot hem aangetrokken voelt. Tot haar eigen liefdesverhaal wel heel veel op dat van haar oma gaat lijken…

Het verhaal
We maken kennis met Laura, gek op geschiedenis en alle plaatsen waar het te vinden is. Wanneer ze afstudeert denkt haar stiefvader haar een plezier te doen met een baan bij televisieproducent Tom Boyard. Het is echter het laatste wat Laura wil. Ze heeft zelden een programma van hem gezien en vindt het ook maar voor het gewone volk. Daarbij had ze ook nog nooit van Boyard gehoord, tot ieders verbazing. Laura is niet de jonge vrouw die in de aandacht wil staan, die op wil vallen. Je maakt haar gelukkig met oude foto’s en verhalen, de historie van dingen om haar heen. Overal wil ze weten wat de geschiedenis is. Het is dan ook niet vreemd dat Laura, wanneer ze de privé-archieven van de vader van Boyard blijkt uit te moeten zoeken, overenthousiast raakt en precies wil weten hoe de vork in de steel zit.

Naast de geschiedenis van Tom Boyard, die met de dag interessanter wordt (en niet alleen de geschiedenis, ook Tom zelf blijkt een zachte kant te hebben), heeft Laura een hechte band met haar oma, totdat:

Met een trillende vinger wees oma naar het telefoonscherm en zuchtte. ‘Ik zie Jasper daar vanavond’, zei ze opeens met een krachtigere stem dan ik in tijden van haar gehoord had.

Laura’s oma is erg dementerend en niet lang na die uitspraak overlijdt haar oma. De naam ‘Jasper’ laat Laura echter niet meer los en ze wil alles op alles zetten om te achterhalen wie deze man was. Hier start het avontuur rondom het Koetshuis en Laura’s zoektocht naar de waarheid die angstvallig dichtbij haar eigen waarheid lijkt te komen.

De schrijfstijl en personages
Laura vond ik een erg leuk en toegankelijk personage. Ik begrijp haar nieuwsgierigheid naar de dingen en ondanks haar grote desinteresse in alles wat met bekendheid te maken heeft, is haar interesse in het achterhalen van de waarheid des te groter. Het is mooi om te lezen hoe ze niet alleen de waarheid zoekt in geschiedenis, maar ook in de mensen om haar heen. Tom Boyard lijkt de grote, hippe en fantastische baas van TomBoyTV, maar buiten dat is het ook gewoon een man die zijn eigen geheim meedraagt. Door de ogen van Laura ontdekken we stapje voor stapje steeds meer over de TV-producent en het is af en toe frustrerend om niet meer te weten dan Laura zelf. Wat verbergt hij?

Naast Laura leren we haar moeder en stiefvader Kees kennen, en haar stiefzus Hannah. Kees en Hannah zijn allebei ook heerlijke personages. Hannah geeft net als Laura’s moeder veel meer om het sterrenleven en er mooi uit zien, maar toch is Hannah een gezellige meid waar Laura op kan bouwen. Kees is net als Laura ontzettend geïnteresseerd in geschiedenis, waardoor ze zo nu en dan een leuk duo vormen in de zoektocht naar de geschiedenis van oma en de mysterieuze Jasper.

De schrijfstijl van Karin is ook heel fijn. Ze kan goed beschrijven hoe de wereld van Laura eruit ziet, waardoor je als lezer meegezogen wordt in de geschiedenis en de mysterie van het ontdekken. Het is alsof je zelf door Landgoed Rosaville en de omgeving loopt: onder een dekentje kruipt in de rozenkamer, mee sneakt naar de zolder van het koetshuis, wandelt door de tuinen, struint door de straten van Amsterdam en je verstopt achter de archiefdozen van de oude Boyard. Dit maakt het lezen van Het Koetshuis erg fijn.

In het begin, vraag me niet waarom, had ik meer een historische roman verwacht met meer focus op de geheimen van de geschiedenis, tot ik me bedacht dat LS Amsterdam, LS niet zou zijn als het geen Feelgood-boek was. De focus ligt naast de historie ook op de relatie tussen Laura en Tom en wat zij beiden met zich meedragen. Hoe Laura zich ontwikkelt en meer gaat openstellen en hoe Tom leert te vertrouwen op de mensen om zich heen.

Het klinkt cliché, maar halverwege kon ik het verhaal niet meer weg liggen en moest ik in één ruk door. Na een mega cliffhanger is het helemaal onmogelijk om te stoppen en móet je weten hoe het afloopt. Ik zou zeggen: haal het boek snel in huis om het te weten, ik heb ervan genoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s