Blog·Bookstagram dingen·Booktalk

Ode aan de Nederlandse uitgeverijen!

Als je mij al een tijdje volgt, hier op de blog of via mijn Instagram, dan weet je dat ik regelmatig prachtige boeken van uitgeverijen mag ontvangen. Afgelopen maand werden er weer veel prachtexemplaren bekend gemaakt in de voorjaarsbrochures van 2022. Hierbij vielen mij een aantal dingen op en ik bedacht me: dit is eigenlijk een ode waardig. Dit is een ode aan de Nederlandse uitgeverijen!

Een aantal prachtige limited editions die in de afgelopen twee jaar zijn uitgekomen bij Nederlandse uitgeverijen

Vertel Nathalie, waar heb je het over? Ja, als je misschien niet zo thuis bent in de social media rondom Young Adult-boeken, dan heb je misschien geen idee waar ik het over heb. Ik neem je graag mee door de ontwikkeling van boeken voor de oudere jeugd en jong volwassenen. Ga mee terug in de tijd, naar de dagen dat we Twilight en De Hongerspelen verslonden bijvoorbeeld. Twee series die beiden vanuit het Engels zijn vertaald en hiermee ook het begin waren van de Young Adult-boeken op de Nederlandse markt. Want wat lazen we voor die tijd? Voornamelijk toch wel Nederlandse auteurs en kinderboeken met serieuzere tintjes van bijvoorbeeld Carry Slee. Niets mis mee, maar de jeugd verlangde wel naar meer. De overgang van kind naar volwassen was er niet – het was een groot gat.

Lekker Nederlands
In de loop der jaren zijn er steeds meer boeken vertaald en zeker de laatste vijf jaar zit er een enorme stijgende lijn in boeken die op de Nederlandse markt, ín het Nederlands, worden uitgebracht. Denk aan de boeken van Sarah J Maas, razend populair! Of Cassandra Clare en Holly Black. Even een greep uit het fantasy-genre, maar ook in andere genres wordt steeds meer vertaald. Natuurlijk zijn er nog steeds veel mensen die graag in de oorspronkelijke taal lezen, maar ik word zo gelukkig van mijn brein wat rust geven na een lange werkdag. Ja, Engels gaat me gemakkelijk af, maar het is zó fijn om in je eigen taal te kunnen ontspannend met een goed boek. Dus yes; ode nummer één!

Een voorbeeld van de enorm gave art die in een aantal van deze boeken te vinden is. Dit zijn drie boeken van schrijfster Holly Black, uitgeven door Boekerij (Best of Fantasy).

Prachtig, prachtiger, prachtigst!
Tijd voor ode nummer twee. Als je dan toch een beetje in die boekenwereld zit, heb je vast wel eens gehoord van boekenboxen als Fairyloot en OwlCrate. Er zijn er vast nog veel meer, maar dit zijn momenteel wel twee grote bedrijven die geweldige samenwerkingen aangaan met getalenteerde artiesten om een supermooie special edition uit te geven. Hoe ziet dat er dan uit? Nou, dit gaat om een speciale omslag die weer anders is dan het origineel, (fan)art aan de binnenkant, gekleurde paginaranden of tegenwoordig zelfs in de meest ingewikkelde patronen. Het zijn echte verzameledities, maar…. ze komen bijna altijd uit Amerika of Engeland: hoge prijzen en ook nog importkosten dus! Sinds een jaar of één, twee heeft een aantal Nederlandse uitgeverijen deze vette trend opgemerkt en ze zijn ermee aan de slag gegaan. Ik kan je verklappen, die edities zijn echt prachtig, prachtiger, prachtigst!

Daarom wil ik graag een ode aan de Nederlandse uitgeverijen brengen en hierbij vijf uitgeverijen in het zonnetje zetten! Ze hebben ons de afgelopen jaren zoveel gegeven en er staat nog zoveel moois op het programma om ons mee te verwennen. Neem snel eens een kijkje bij deze vijf toppers (linkjes gaan naar hun Instagram) en hou ze in de gaten wanneer er limited editions aankomen. Let wel op: bestel echt op tijd, want op is op! Deze edities liggen maar éénmalig in de boekwinkels.

Welke edities heb jij in huis of kijk jij naar uit?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s